Tisdag 21 maj 2019

Färöarna stänger för underhåll

För att bevara ögruppens vackra naturområden stänger Färöarna ner för turister under en helg i april – såvida de inte vill hjälpa till i underhållsarbetet.
För att bevara ögruppens vackra naturområden stänger Färöarna ner för turister under en helg i april – såvida de inte vill hjälpa till i underhållsarbetet.

För att bevara den unika naturmiljön håller Färöarna stängt för turister under en helg i april. Frivilliga som vill hjälpa till med underhållsarbetet är dock mer än välkomna. 

Färöarna får årligen besök av omkring 110 000 turister som vill uppleva ögruppens spektakulära natur. Med karga klippor, dramatiska vattenfall och med fler får än människor lockar de nordatlantiska vulkanöarna turister från alla världens hörn.

Under den sista helgen i april har Färöarna dock beslutat att stänga ner populära besöksmål för turister och välkomnar istället gäster från hela världen som vill bidra till att bevara öarnas unika naturområden. Färöarna lider i dag inte av överturism men de senaste årens stigande turistantal till särskilt populära platser börjar sätta sina spår.

Genom att stänga ner destinationen för en underhållshelg vill man säkra att det råa men sköra landskapet vårdas och bevaras under många år framöver.

– För oss handlar turism inte bara om siffror. Vi välkomnar med glädje besökare varje år men vi har också ett ansvar mot vårt lokalsamhälle och vår vackra natur, som vi värnar om, att kunna säkra en hållbar och ansvarsfull utveckling, säger Guðrið Højgaard som är direktör för Visit Faroe Islands.

Fakta om Färöarna

* Befolkning: 51.371

* Antal får: 80 000

* Antal öar: 18

* Areal: 1 396 km2

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet