Måndag 26 juli 2021

Filmen förenar i Främmestad

De kommer i hundratals från hela landet. I Främmestad lär de sig att bli riktiga filmskapare.
– Det är så häftigt! Jag har lärt mig så mycket och tittar nu på film på ett annat sätt, säger 12-åriga Thea Karrugård från Stockholm, en av alla unga deltagare på filmkollot i västgötaskogen.

På en liten höjd i en vacker glänta mitt i Främmestadskogen ligger en imponerande och modern anläggning på 3000 kvadratmeter. Här fullkomligt puttrar det av aktiviteter rörande filmproduktion, filmvisning och lägerverksamhet. Bland annat har Ifocus Studios och den ideella föreningen Inventum drivit filmkollo här sedan 2010. Grundarna är Främmestadborna och syskonen Ronny och Maria Brolin.
Jag har jobbat med film i över 20 år och när jag noterade hur filmintresset hela tiden ökade bland unga och hur det kan bidra till deras personliga utveckling så fick jag idén att starta lägerverksamheten, säger Ronny.
Hans och Marias hela verksamhetsidé bygger på ett värdegrundstema.
De filmer vi producerat inom Ifocus Studios, bland annat ”Älska mig” och ”Svart kung”, används till exempel som diskussionsunderlag i skolor runt om i Sverige i olika projekt för att förebygga utanförskap, mobbning och kriminalitet, berättar Maria.

Sammanlagt har över 4000 barn och unga från hela landet deltagit i filmkollot i Främmestad genom åren, allihop i yngre tonåren. Och det är det stora gemensamma filmintresset som för dem samman. Många återkommer år efter år och de som deltog under de första filmkollona har nu blivit vuxna. Några av dem fungerar numera som lägerledare. I sommar genomförs lägret under nio veckor med runt 80 barn per vecka, uppdelade i två grupper som bor på två olika våningar. Allt för att göra verksamheten så säker som möjligt i pandemitider.
Vi försöker också i möjligaste mån dela upp deltagarna i smågrupper, berättar Maria.

Det är en intensiv filmvecka som möter kollodeltagarna. I början av veckan är det manusarbete, genomgång av all utrustning, filmning och olika workshops i bland annat improvisation, sårsminkning och filmeffekter. På kvällarna blir det mycket filmtittande och popcorn i stora biosalongen, för både inspiration och nöje. Torsdag och fredag står redigering på schemat och på lördagen är det festlig filmpremiär med röda mattan och föräldrar som premiärbesökare – i vanliga fall vill säga. Nu under pandemin får föräldrarna inte komma in utan möta upp utomhus och se filmerna via länk i efterhand.
Men detta tycks inte vara något som förtar upplevelsen för deltagarna under sommarens första lägervecka. De unga filmentusiasterna skiner i kapp med den heta junisolen under finaldagen och stämningen är på topp.
Det har varit en jättekul vecka med massor av film och många nya vänner, säger Emely Stewart från Skåne och får medhåll av Matteo Lohk, Filip Nilsson och Thea Karrugård.
Tidigare var jag nog mest intresserad av att stå framför kameran, men nu lockar det faktiskt att bli regissör. Det är så intressant att bygga upp olika scener och spännande att kunna skapa en historia utifrån sin vision, säger 15-årige Filip.

Skapa effekter
Även Thea, 12 år, är imponerad över det maskineri som omgärdar en filmproduktion.
Det är ett mycket större team bakom kameran än jag trodde. Jag har lärt mig så mycket den här veckan och tittar på film på ett annat sätt nu. Jag kommer på mig med att sitta och räkna scener, skrattar hon.
12-årige Matteo är särskilt fascinerad över hur man genom olika kameravinklar kan åstadkomma häftiga effekter och till exempel skapa slagsmålscener.
Det har varit ett superkul kollo och jag kommer lätt tillbaka! säger han.

 Fakta filmkollo i Främmestad

  • Startades sommaren 2010 av syskonen Ronny och Maria Brolin.
  • Lockar runt 700 barn och ungdomar från hela Sverige.
  • Verksamheten grundar sig på ett värdegrundsperspektiv med syfte att motverka utanförskap och mobbning.

 

 

 

 

 

            

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet