Måndag 3 oktober 2022

Förbundet vill förbjuda mopedbilar

Mopedbilar bör förbjudas och hastighetsbegränsningen för A-traktorer borde höjas, skriver Riksförbundet M Sverige i ett pressmeddelande och nämner faror mot miljö och förare som främsta orsaker.

Vid årsskiftet fanns det cirka 17 000 registrerade mopedbilar i Sverige. Fordonen är lätta och har en svagare kaross, något som Heléne Lilja, chef för kommunikation och samhälle på Riksförbundet M Sverige, menar skapar en falsk känsla av trygghet.

– Mopedbilarna har låg krocksäkerhet och var fjärde mopedbil är inblandad i en olycka. Den som kör en mopedbil släpper dessutom ut lika mycket partiklar som 164 personbilar tillåts göra. Dessa fordon är en fara för både förarna och miljön, men fortsätter att öka i antal. Mopedbilarna bör fasas ut och förbjudas, säger hon.

Enligt tester gjorda av trafiksäkerhetsorganisationen Euro NCAP har mopedbilar sämre krocksäkerhet än personbilar och Riksförbundet M Sverige berättar att bristande krockkuddar, risk för att välta vid svängning och undermåliga säkerhetsbälten är bidragande faktorer för den låga krocksäkerheten.

I stället nämns A-traktorer som alternativ till mopedbilen och beskrivs som säkrare i konstruktionen, trots att även de medför säkerhetsproblem. Bland annat kan de lätt manipuleras och omfattas inte av bälteskrav. I nuläget finns det närmare 50 000 A-traktorer registrerade i Sverige.

Hastighetsgränsen för mopedbilar ligger på 45 km/h medan A-traktorer ska vara konstruerade att ha en maxhastighet på 30 km/h. Det vill Riksförbundet M Sverige få ändring på.

– De låga hastigheterna orsakar köer och försämrar framkomligheten för andra trafikanter. På 2+1-vägar och andra vägar med begränsade möjligheter att köra om ökar risken för upphinnandeolyckor. Med en hastighetshöjning skulle trafikrytmen förbättras och fler välja bort mopedbilen.

– Vägen framåt är att höja säkerheten i de i konstruktionen robustare A-traktorerna och att även förbättra förarutbildningen. Då kommer fler föräldrar kunna känna sig tryggare samtidigt som ungdomar får bibehållen mobilitet, menar Heléne Lilja.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Senaste nyheterna
Hannu Sarenströms ”danska” trädgårdsliv Alla ska få insamling där de bor Köksredskap i glödhet design Hos Odenfönster är varje order unik Utvald av älgflugor Birgitta Fjaestad låter sig inte begränsas Sprakande kulturhöst i Skaraborg Dahlia får hösten att blomma Färre vårdplatser på grund av sjuksköterskebrist S, V och MP vill bilda en rödgrön ledning i regionen