Torsdag 30 mars 2023

Försvarsmakten valde Bengt-Inges modulhus

Först tog han fram nyskapande produkter för provtagning inom sjukvården, nu bygger han minisjukhus i Kenya.

Skaraborgsbygden har träffat Bengt-Inge Brodén som nyligen kommit hem från uppdrag i Mali.

– Jag har alltid varit nyfiken.

Bengt-Inge startade eget företag i slutet på 80-talet efter att ha jobbat inom vården, bland annat på labbet på Kärnsjukhuset i Skövde. Det började med produkter för labb, kol och inkontinens. Nu har företaget Clean Analytical System (CAS) även utvecklat prefabricerade modulhus. De byggs i Lundsbrunn och kan användas till kontor, skolor och vårdcentraler. Hittills har hans hus monterats upp i Kenya, Uganda, Kongo, ebolakrisens isoleringskliniker i Liberia 2014 och Mali.

– Det är riktigt bra hus som kan användas både temporärt och permanent. Sätter vi upp ett hus idag så håller det i 50 år. Det är samma material som en plastbåt och underhållet består av en hink vatten och en tvättsvamp. Husen är isolerade och håller för alla klimat, från Nordkap till Sahara.

Det vet Bengt-Inge, för han har testat dem.

Minisjukhus

I början av 2010-talet sattes de första husen i flyktinglägret Dadaab i Kenya. Då var tanken att de skulle fungera som boende istället för tält till flyktingar och vid nödhjälpsinsatser. Det har förändrats på vägen. Nu har nästa stora projekt startat och består av 14 fullt utrustade minisjukhus i ett av Kenyas countyn. I den här provinsen har invånarna långa färdvägar för att besöka provinshuvudstadens sjukhus. Med den här insatsen får lokalbefolkningen tillgång till röntgen, labb, tandvård, apotek och lättare kirurgi inom gångavstånd.

– Det här kommer sänka trycket på sjukvården i provinshuvudstaden med upp till 80 procent. Dessutom bidrar det till upprätthållande av en förbättrad hälsa hos lokalbefolkningen och därmed sänkt lidande.

Det kan låta äventyrligt att resa till platser som de flesta av oss aldrig kommer att få möjlighet att se. Bengt-Inge har dock både hört och sett mer än vad han vill eller kan berätta. Samtidigt vill han göra skillnad, som att skapa bra arbetsmiljöer för sjukpersonal och på så sätt ge tillgång till vård på otillgängliga platser. Hans moduler blir till skolor för barn i utsatthet liksom kontor och administrationsbyggnader för alltifrån hjälporganisationer till försvarsmakter.

Bengt-Inge har stora förhoppningar om att kunna bygga fler modulhus nu. Något som skulle innebär fler arbetstillfällen i Lundsbrunn där CAS har sitt säte.
– Min dröm är att få regelbunden produktion. Det finns ytor här som möjliggör det.

Camp Estelle

För lite drygt två veckor sedan kom han hem från Mali där Försvarsmakten håller på att bygga upp Camp Estelle. Campen ligger i staden Gao i östra Mali och inryms på den tyska campen Castor och ska fungera som utgångspunkt för skytteförbandet Mali 12:s säkerhetsoperationer till stöd för FN-insatsen Minusma. Det kan bland annat handla om att stridsspana och skydda civila och verksamhet.

Inför uppdraget tvingades Bengt-Inge och hans team på fyra mannar att sitta två veckor i karantän på Hemvärnets stridsskola i Salem. För någon som har så fullt upp som Bengt-Inge var det ingen enkel uppgift.
– Jag hade panik.

Men det visade sig att det var precis som krävdes för att han skulle komma ned i varv. Han varvade pappersjobb med att spela biljard, bada bastu och doppa sig i Mälaren.

Väl på plats i Mali möttes de av en värme som efter två dagars jobb tvingade dem att tänka om.
– Vi trodde väl att vi hade upplevt den värsta värmen som gick men det är inte för inte som spanjorerna tar siesta.

På enbart tio dagar sattes modulhus med en golvyta på totalt 440 kvadratmeter upp, klara och färdiga att användas.
– Det var lyckat och uppdragsgivaren är nöjd, konstaterar Bengt-Inge.

Kenya nästa

Samma dag som han och hans team reste hem till Sverige kom nyheten om att landets president och premiärminister frihetsberövats av soldater ur landets militär.
– Vi lämnade i samband med militärkuppen.

Men det var inget som påverkade resan hem. Och absolut inget som avskräcker Bengt-Inge från hans nästa resa. Nu är det Kenya som står på biljetten, den här gången behöver han inte sitta i karantän.

Läs mer:

Kollegor på uppdrag i Mali

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer