Fredag 14 maj 2021

Från Bastöna till Rösjö mosse

UTVECKLAR. Håkan Olsson – Vara kommun, Johan Gideskog – Vara kommun, Mats Johansson – Sparbanksstiftelsen, Lars Gezelius – kommunstyrelsens ordförande, Peter Hedberg Fält – Länsstyrelsen, Rune Karlsson – Excelsior föreningen som sköter Bastöna gammelgård.
UTVECKLAR. Håkan Olsson – Vara kommun, Johan Gideskog – Vara kommun, Mats Johansson – Sparbanksstiftelsen, Lars Gezelius – kommunstyrelsens ordförande, Peter Hedberg Fält – Länsstyrelsen, Rune Karlsson – Excelsior föreningen som sköter Bastöna gammelgård.

Ett av Skaraborgs största och mest intressanta naturområden – Rösjö mosse – ska utvecklas som besöksmål genom en tillgänglighetsanpassad vandringsled med tillhörande rastplatser, utkikstorn, toalett och informationstavlor. Första delen av leden ska vara klar redan till sommaren 2021.

Vandringsleden vid Rösjö mosse kommer att utvecklas i flera etapper och planeras vara helt klar år 2023. Den första delen av leden kommer att vara klar till sommaren 2021, då med en entré vid Bastöna gammelgård och led bort till Rösjön. I nästa steg ska leden även förlängas runt sjön.

– I tider som dessa väljer allt fler att se sig om i ett något snävare närområde. En miljö som Bastöna och Rösjö mosse är en relativt okänd pärla som förtjänar att lyftas fram. Vandringsleden kommer i den mån det går att tillgänglighetsanpassas. Allt för att så många som möjligt ska kunna uppleva den unika miljön, säger Håkan Olsson, projektledare och enhetschef för arbete och sysselsättning på Vara kommun.

Mycket positivt

Projektet genomförs av Vara kommun i samarbete med Länsstyrelsen Västra Götaland och möjliggörs med stöd från Sparbanken Skaraborg genom Sparbanksstiftelsen Skaraborg.

– Vi ser det som ett viktigt projekt för att tillgängliggöra och ge möjlighet att upptäcka mer av naturen och alla upplevelser den bjuder på. Särskilt de tider vi nu lever i visar på vikten av att ha detta. Det är mycket positivt att området blir tillgänglighetsanpassat och barnvänligt samt att projektet uppfyller de krav på hållbarhet och miljö som vi tycker är viktiga i de projekt vi bidrar till, berättar Mats Johansson, ledamot i Sparbanksstiftelsen Skaraborg.

Komma vidare

Genomförandet av projektet bidrar till social hållbarhet genom att inkludera enheten för arbete, sysselsättning och integration på Vara kommun.

– En viktig del i genomförandet av projektet handlar om att utveckla människor genom sysselsättning. Att vara en del av projektet och få möjlighet att arbeta i en helt unik kulturmiljö kommer få deltagarna att växa och komma vidare mot arbetsmarknaden, säger projektledare Håkan Olsson.

Skapar förutsättningar

Rösjö mosse är Skaraborgs största våtmarkskomplex. Det ligger bara några kilometer sydväst om Hornborgasjön och är sedan 2010 ett naturreservat som med länsstyrelsen som naturvårdsförvaltare.

– Projekt av det här slaget där offentliga aktörer samverkar för att utveckla ett område så att fler kan komma ut i naturen, det gynnar alla. Det stärker Vara kommun med omnejd som reseanledning och det skapar ett större utbud av fritidsaktiviteter för våra medborgare. Den här typen av platsutveckling skapar också förutsättningar för våra befintliga näringar – så som boendeanläggningar – att erbjuda olika aktiviteter för sina gäster att kombinera med sin vistelse, säger Lars Gezelius som är kommunstyrelsens ordförande i Vara.

Projektet genomförs i samverkan med Falköpings kommun, Skara kommun, Norra Vånga Excelsiorförening hembygden och Svea skog.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet