Måndag 26 juli 2021

Fredrik från Skara prisad på filmfestival i Hollywood

– Det är ju inte varje dag man får chansen att visa en film, som man jobbat på, i Hollywood, så jag visste inte riktig vad jag skulle förvänta mig.
Det säger filmskaparen Fredrik Gustafsson som i början av mars flög till Los Angeles och Golden State Film Festival. Med sig hem hade han priset för bäst klippta dokumentär.

Fredrik Gustafsson är uppvuxen i Skara. Sedan sex år bor han i London och arbetar med filmproduktioner i eget bolag. Både som regissör och filmklippare.

Den senaste filmen är dokumentären Jinxsie om uteliggaren Bill i London. Fredrik har klippt filmen. För det är han nyligen prisad. I Hollywood, av alla ställen.

Vid Golden State Film Festival, Hollywood i mars, fick ni pris för bäst klippta dokumentär. Hur känns det?

– Det var oväntat, men väldigt roligt, säger Fredrik Gustafsson

– Helt ärligt så var vi i baren när priset delades ut, så vi fick först reda på att vi hade vunnit, hemma i London. Jag tror inte att någon av oss förväntade oss att vinna ett pris överhuvudtaget.

Filmen visades på anrika Chinese Theatre, vid Hollywoods berömda Walk of fame. Hur kändes det att sitta i salongen och se sin film?

– Det var första gången vi såg filmen på bioduk, så för mig var det nervigt att se hur ljud och bild skulle fungera rent tekniskt. Men när jag såg och hörde att allt funka som det skulle, så kunde jag luta mig tillbaka och lyssna på publikens reaktioner.

Du flög över till Los Angeles, tillsammans med filmens regissör Marzena Milowska. Vilka var dina förväntningar?

– Det är ju inte varje dag man får chansen att visa en film man jobbat med, i Hollywood, så jag visste inte riktig vad jag skulle förvänta mig. Men jag såg fram emot att höra vad jänkarna skulle tycka.

Filmen Jinxsie har också nominerats till flera andra filmfestivaler. Vilka?

– Oj, säg det. Någon gång varje vecka så får jag reda på att vi bjudits till en till. Filmen lever sitt eget liv kan man säga. Sedan kommer förvisso flera filmfestivaler skjutas upp i framtiden på grund av corona-pandemin.

Har ni fått andra priser?

– Ja vi vann Bästa dokumentär på New York Movie Awards och italienska Florence Film Awards. I Florens vann vi också Bästa ljud.

Kommer den svenska publiken få möta filmen?

– Ja det hoppas jag. Om inte på en festival så förhoppningsvis ”On Demand”.

Var kommer idén om filmen från?

– Filmens regissör bodde i närheten. Hon kände redan Bill innan de började filma. Hon hade läst en artikel om en liknande film som gjorts, vilken hjälpte en amerikansk hemlös man att vända sitt liv, så hon tänkte att inget kan stoppa henne att göra samma sak.

Ni flög strax innan pandemin tog fart i Storbritannien och USA. Märkte ni av coronakrisen?

– Vi hade tur som fick komma till LA bara någon vecka innan infektionen tog fart på allvar. Vi hade båda följt covid-19 sedan januari och var oroliga för utvecklingen. Ett tag funderade vi på att inte resa överhuvudtaget, men sen var det en period när antalet infekterade i Amerika såg ut att ligga stadigt på 30–40 personer, så vi bestämde oss ändå för att resa dit.

– Men när vi väl var där fick USA sitt första dödsfall, och mitt plan på vägen hem var nästan helt tomt på passagerare.

Du är just nu i karantän i din lägenhet i London, och får inte gå ut. Vad fyller du dagarna med?

– Jag skriver väldigt mycket. Har en del projekt jag haft i baktanken som jag nu kan arbeta med på allvar.

Har du andra filmprojekt på gång?

– Jag jobbar på ett långfilms manus som utspelar sig i Sverige tillsammans med en BAFTA-belönad filmskapare som heter Asitha Ameresekere.

– Sedan skriver jag ett pilotmanus till en dramaserie idé. Det får bli mina karantänsprojekt.

Läs mer:

Fakta: Jinxsie

Prisad dokumentär om Bill som är en karismatisk hemlös man som lever på Fulham Broadway, en exklusiv gata i västra London. Sommaren 2015, bestämmer sig två filmskapare att följa hans liv, med långsiktigt syfte att hjälpa Bill att komma bort från gatan.

Filmen har 2020 fått pris som Bästa dokumentär på New York Movie Awards, USA, och Florence Film Awards, Italien, där filmen också vann priset för Bästa ljud. På Golden State Film Festival i Hollywood prisades filmen som den bäst klippta dokumentären.

Filmens regissör är Marzena Milowska. Filmklippare är Fredrik Gustafsson. Kameraman är Åsmund Berge Jenssen. Ljud och musik av Phil Archer.

Webbsida: www.jinxsie.com

 

Fakta: Fredrik Gustafsson
Aktuell
: Prisad filmklippare, dokumentärfilmen Jinxsie.

Ålder: 32
Bor: Sedan 2014 i London. Uppvuxen i Skara.
Arbetar: Eget bolag i London. Har bland andra arbetat med BBC, Ericsson, Facebook, Google, Kanal 5 och Töreboda kommun.
Utbildning: Katedralskolan, Skara, Molkoms folkhögskola (skådespelare), Kulturama Stockholm (regi), Biskop Arnö folkhögskola (manus) samt Met Film School London (filmproduktion)
Teater: Barnteatern ”Trollsommar” sommarturnéer i Sverige (2009 – 2013). Regi ”Candide” på Södra Teatern Stockholm (2012), Regi förväxlingskomedin ”En säng full av främlingar” på Rosers Salonger, Skara (2013).

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer