Lördag 28 januari 2023

Götene högt i näringslivets undersökning

Götene hamnar högt när Svenskt Näringsliv presenterar sin årliga undersökning om det lokala företagsklimatet i landets kommuner.
Götene hamnar högt när Svenskt Näringsliv presenterar sin årliga undersökning om det lokala företagsklimatet i landets kommuner.

Götene och Grästorp hamnar högt upp när Svenskt Näringsliv presenterar sin årliga undersökning om företagsklimatet i landets kommuner. Götene beskrivs som en raket på listan.

– Jätteroligt, vi har haft en positiv spiral i flera år, säger Emelie Thim, näringslivsstrateg i Götene kommun.

Svenskt Näringsliv har undersökt det lokala företagsklimatet sedan 2001. I den senaste undersökningen har 32 000 deltagit och enligt den blir företagen i Skaraborg allt mer nöjda.

Allra nöjdast verkar de vara i Götene kommun – som får ett högt betyg. Företagarna får ge betyg på hur de upplever det är att driva företag i sin kommun och Götene får 4,5 på en 6-gradig skala.

– Det är resultatet av ett arbete som pågått i många år. Det finns ett bra samarbete mellan näringslivet och kommunen och ett bra samtalsklimat. Jag tycker också att finns en ödmjuk inställning. Vi gör inte alltid rätt, men vi har en vilja att det ska bli så bra som möjligt för alla parter och det tror jag att man kommer långt med. Vi frågar oss själva vilka det är vi är till för? Och jobbar utifrån det, säger Emelie Thim.

2019 antog politikerna i Götene ett näringslivspolitiskt program som sedan mynnat ut i en handlingsplan för ett ännu bättre företagsklimat.

– Handlingsplanen går ut på att göra det enkelt att driva företag i Götene. Alla sektorer och kommunala bolag är med och bidrar till handlingsplanen, på så sätt får vi fokus på frågan över tid och kan följa upp våra insatser, säger Emelie Thim.

Hon nämner att det finns en speciell kultur i Götene.

– Den beror nog mycket på människorna här. Både näringslivet och kommunen vill åt samma håll. Men samtidigt gäller det att inte slappna av utan fortsätta jobba. Det är viktigt att den kulturen finns kvar även om det skulle vara så att några människor slutar, och det är något som vi vill arbeta vidare med, säger Emelie Thim.

Rudolf Antoni är regionchef på Svenskt Näringsliv och han är imponerad över Götenes arbete.

– Götene har gjort en mycket fin resa och gått som en raket. Det har gjorts stora investeringar där den senaste tiden och det är ett bra betyg, säger Rudolf Antoni.

Han menar att det är mycket viktigt att kommunerna underlättar för företagande.

– Om man vill att unga människor ska stanna kvar i kommunen måste det finnas företag och jobb, så det är oerhört viktigt. Det ska vara enkelt att vara företagare, det ska funka helt enkelt och inte krångla. Men totalt sett får kommunerna i Skaraborg ett ganska högt betyg, säger Rudolf Antoni.

I åtta av kommunerna i Skaraborg stiger det totala omdömet och det är Götene, Mariestad, Vara, Töreboda, Skövde, Karlsborg, Tibro och Tidaholm. Grästorp har sedan tidigare en hög placering och kvalar tillsammans med Götene in på listan över de kommuner som får högst sammanfattande omdöme i hela landet.

 

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet