Tisdag 3 oktober 2023

Götenehus varslar om uppsägning

Foto: Swebostad
Foto: Swebostad

Götenehus varslar 25 anställda om uppsägning. Varslet berör främst tjänstemän och beräknas leda till sänkta omkostnader på årsbasis med cirka 20 miljoner kronor.

Det senaste årets kraftiga kostnadsökningar, tillsammans med stigande räntor och en orolig omvärld, har lett till en minskad efterfrågan på nyproducerade bostäder. Detta påverkar Götenehus anläggning i Götene. För att anpassa verksamheten till de nya förutsättningarna har bolaget nu varslat 25 medarbetare om uppsägning. Varslet berör främst tjänstemän och beräknas leda till sänkta omkostnader på årsbasis med cirka 20 miljoner kronor.

Efterfrågan på nyproducerade bostäder har minskat. Inom affärsområde Villor och fritidshus är orderstocken fortsatt god, men inom affärsområde Bostadsutveckling har de stigande priserna gjort det svårt att få ihop fastighetskalkylerna vilket lett till att flera planerade bostadsprojekt stoppats eller skjutits på framtiden.

– Jag har full förståelse för att det lagda varslet skapar oro bland medarbetare, men det är nödvändigt för att anpassa oss till nya förutsättningar. Bostadsbehovet i Sverige är i grunden stort och de förändrade flyttkedjorna med ökat behov av småhus i naturnära områden kommer att gynna Götenehus bostadsverksamhet på sikt, säger Andreas Gustafsson, VD och koncernchef Götenehus Group, i ett pressmeddelande.

De första effekterna av varslet märks under det första kvartalet 2023 och får full effekt under det andra kvartalet, skriver Götenehus.

Detaljer och tidplan kring varslet utformas i nära samverkan med de lokala fackföreningarna.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Senaste nyheterna
Tores gamla mack blir byggnadsminne Kläder för små och stora Dyr fjärrvärme i Falköping och Grästorp Ingen ersättning för skador nära skyddad skog Gör dig redo för höst och vinter! Gör sig redo med nya tomter Litterära herrgården väcktes ur glömskan Så tar sig ditt barn säkert till skolan själv Världsläget styr även modet Katja föreläser om självskadebeteende och ätstörningar