Torsdag 1 juni 2023

Ingen försäljning av Falkängen i Hällekis

Pia Persson, ordförande för Falkängens hantverksförening.
Pia Persson, ordförande för Falkängens hantverksförening.

Kommunfullmäktige i Götene kommun beslöt efter votering att återremittera frågan om försäljning av Hantverksbyn i Hällekis.

Det blev en het och lång debatt när kommunfullmäktige i Götene på måndagen diskuterade framtiden för Hantverksbyn i Hällekis.

Kommunstyrelsen förslag var att inleda processen med att ta fram en ny detaljplan för Falkängen med inriktning mot boende- och besöksanläggning för tillfälligt boende. Kommunstyrelsen ville också göra förbehållet ”att anläggningen ska drivas som boende- och besöksanläggning för tillfälligt boende, där kulturmiljön bevaras”. Samtidigt skulle nuvarande arrendator sägas upp till arrendetidens utgång.

Men i kommunfullmäktige blev det stopp för försäljning av anläggningen.

– Att sälja anläggningen tycker vi i Socialdemokraterna är förödande. Vi vill ha en utredning om det finns andra alternativ, sa Socialdemokraternas gruppledare Åsa Karlsson.

Hon fick med sig såväl sverigedemokrater som vänsterpartister med sina återremissyrkanden, vilket också blev kommunfullmäktiges beslut. Enligt beslutet vill kommunfullmäktige se en risk- och sårbarhetsanalys med olika alternativ som entreprenad, stiftelse och arrendator.

Kommunfullmäktige beslöt i bred enighet att inleda processen med en ny detaljplan för området.

Falkängens Hantverksförening hoppas kunna vara kvar:

– Ja, det hoppas vi. Samtidigt finns det en del renoveringsbehov och risken är att de pengarna kan komma att läggas på hantverkarnas hyror med en ny ägare. Vi får avvakta och se, sa Pia Persson, ordförande i Falkängens hantverksförening, till tidningen NLT, inför kommunfullmäktiges möte

Nuvarande avtal med arrendatorn går ut den 31 december 2020.

Läs mer:

Falkängen har tröttnat på Götene kommun

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer
Senaste nyheterna
Hästar riskerar att fastna vid gränsen Skador på skogen fortsatt för höga Folket och NATO Allt fler barn insjuknar i diabetes typ 1 När vill du bli firad? De vill skydda skaraborgska berg från uranbrytning De lyfter fram dold kvinnohistoria På plats i demokratins högborg Gemenskap är drivkraften i spelföreningen Ökad självmordsrisk för äldre män på landsbygd