Tisdag 7 juli 2020

Gott om sommarjobb

Vård och omsorg toppar listan över tillgängliga sommarjobb.
Vård och omsorg toppar listan över tillgängliga sommarjobb.

Trots en viss avmattning i konjunkturen verkar det bli gott om sommarjobb även i år. Redan under december och januari anmäldes 49 000 lediga platser till Arbetsförmedlingen.

Vård och omsorg, service, transport är branscher där det brukar finnas extra goda jobbmöjligheter.

Trenden att arbetsgivarna börjar sina rekryteringar tidigare än för några år sedan håller i sig och det är alltså en bra idé att börja söka jobb redan nu.

– Precis som tidigare år är personal inom vårdyrken de överlägset mest eftertraktade, till exempel undersköterskor, vårdbiträden och personliga assistenter. Eftersom konkurrensen om personalen är stor börjar arbetsgivarna sin rekrytering allt tidigare, säger Johan Eklöf, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

– Sommarjobb kommer också tidigt på året och i år har även Kriminalvården varit tidigt ute och söker ett stort antal sommarvikarier, tillägger han.

Förra året var ett rekordår med en mycket stark inledning med drygt 50 000 anmälda sommarjobbsplatser i december och januari. I år har 49 000 lediga sommarjobb och vikariat, anmälts under samma period. Mellan februari och juni 2019 anmäldes ytterligare 79 000 sommarjobb.

Som tidigare är det främst arbetsgivare inom vård och omsorg som är först ut och söker personal. Klassiska sommarjobb inom besöksnäringen som hotell, restauranger och service brukar komma något senare.

De vanligaste yrkena bland hittills anmälda sommarjobb:
1.    Vårdyrken (undersköterska, vårdbiträde m.m.)
2.    Kriminalvårdare
3.    Industriarbete (processövervakare, maskinoperatör, montör m.m.)
4.    Restaurang (köksbiträde, serveringspersonal, kock m.m.)
5.    Handel (butiksförsäljare, kassapersonal m.m.)

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer