Onsdag 2 december 2020

Grönt ljus för Hälsans hus i Södra Ryd

Så här är tanken att Hälsans hus i Ryd ska se ut. Huset kommer att byggas av Serneke och studio Ekberg är arkitekt. Foto: pressbild
Så här är tanken att Hälsans hus i Ryd ska se ut. Huset kommer att byggas av Serneke och studio Ekberg är arkitekt. Foto: pressbild

I Södra Ryd i Skövde planeras ett Hälsans hus där Folktandvården, Närhälsan och familjecentralen Symfoni ska samlas under samma tak. Första spadtaget tas tidigast sommaren 2021.

Samtliga verksamheter finns redan i Södra Ryd och har alla sedan en tid tillbaka behov av nya lokaler. Därför skissades det på hur samverkan skulle kunna vidareutvecklas. Det landade i en gemensam fastighet där verksamheter från både Västra Götalandsregionen och Skövde kommun kommer att bedrivas.
– Skövde har en positiv befolkningsutveckling och vi behöver utöka vår kapacitet. Med Hälsans hus möter vi behovet hos invånarna i Södra Ryd och närliggande områden, säger Susanne Lidén, primärvårdsområdeschef Närhälsan i ett pressmeddelande.

Skapa förutsättningar

Målet är att ge patienterna tillgång till vård på ett effektivt och modernt sätt med fokus på hälsofrämjande insatser.
– Hälsans hus kommer att ge större möjligheter till samverkan. Visionen är att vi ska arbeta preventivt och kunna fånga upp varandras patienter i ett tidigt skede, säger Anders Ljungné, allmäntandvårdschef Folktandvården Västra Götaland i ett pressmeddelande.

Även Skövde kommun och familjecentralen Symfoni ser fram emot det nya huset.
– De nya lokalerna kommer att skapa möjligheter att utveckla verksamheten och möta framtida behov, säger Lena Friberg, sektorchef socialtjänst, Skövde kommun i ett pressmeddelande.

I anslutning planeras även nya bostäder och en park. Förhoppningen är att huset ska stå färdigt i början av 2023.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet