Tisdag 25 juni 2019

Bred koalition S-C-M i Gullspång?

Genom att Socialdemokraterna tappade tre mandat i Gullspång, saknar nuvarande kommunledning med Bo Hagström (C) och Carina Gullberg (S) egen majoritet.
Genom att Socialdemokraterna tappade tre mandat i Gullspång, saknar nuvarande kommunledning med Bo Hagström (C) och Carina Gullberg (S) egen majoritet.

I valet tappade Socialdemokraterna och Centerpartiet sin majoritet i Gullspångs kommun. Nu pågår sonderingar för att forma en ny kommunledning. Centerpartiet vill se en bred koalition tillsammans med S och M.

Centerpartiet vill se en bred koalition i Gullspångs kommun med S, C och M. Den skulle samla hela 23 av 31 mandat i kommunfullmäktige.

– Det talas ju om att vi går mot sämre tider och då skulle ett stabilt samarbete vara det bästa. Vårt huvudspår är därför att få till en bred och stabil majoritet, bestående av Centerpartiet, Socialdemokraterna och Moderaterna. Det samarbetet finns i andra kommuner och vad jag vet så har det gått bra, men här verkar detta gå lite trögt, säger Bo Hagström (C) till Mariestads-Tidningen.

Valresultat

I valet tappade Socialdemokraterna tre mandat och hamnade på elva mandat, av kommunfullmäktiges sammanlagt 31. Centerpartiet fick tre mandat (oförändrat). Det innebär sammanlagt 14 mandat. Nuvarande kommunledning saknar därmed två mandat för att själva behålla makten I Gullspång.

Moderaterna och Sverigedemokraterna ökade med vardera ett mandat. M har därmed nio mandat, medan SD har tre mandat. Vänsterpartiet och Liberalerna återkom till kommunfullmäktige med vardera ett mandat. Feministiskt initiativ gick från två till ett mandat. Dessutom fick lokala ”Rätt väg” oförändrat två mandat.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet