Söndag 19 augusti 2018

Gullspång bästa friluftskommunen

Gullspång är Skaraborgs bästa friluftskommun och hamnar på plats 33 i en landsomfattande studie. Titeln Sveriges friluftskommun 2018 går till Sundsvall.

Utmärkelsen Sveriges friluftskommun ska uppmuntra och stimulera kommunernas arbete med friluftslivet. Något som utmärker årets resultat är att alla former av naturvägledning och aktiviteter ökar jämfört med tidigare år.

– Det är bra att friluftsfrågorna får en högre status hos kommunerna och att arbetet med naturvägledning och aktiviteter ökar, säger Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger, som står bakom utmärkelsen ihop med Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening.

Tjörn är bästa friluftskommun i Västra Götalands län på plats nummer 21. Kommunen rankas högt bland annat tack vare sina friluftsaktiviteter för barn och ungdom och för att merparten av skolorna har tillgång till säkerställd natur inom 300 meter. Tjörn jobbar även med att förbättra stigar, leder, ridvägar och cykelvägar.

Gullspång är bästa kommun i Skaraborg (plats 33 i landet) följt av Götene och Lidköping (delad plats 66 i landet). Nästa kommun i Skaraborg hittar man först på 109 plats; Tibro.

– Vi gläds åt att friluftsarbetet går framåt och vi ser att det finns mycket kraft i kommunerna. Det är också viktigt att se till att det arbete som idag görs, inte avstannar utan fortsätter att utvecklas, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv.

208 av Sveriges 290 kommuner deltog i årets undersökning.  Priset delades på torsdagen ut på Tankesmedja för friluftsliv i Stockholm av Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer