Lördag 23 oktober 2021

Handskakningen hotad efter pandemin

Knappt tre av tio svenskar vill fortsätta skaka hand som före pandemin. Sex av tio personer vill inte skaka hand framöver.

Det senaste året har beslutet att inte skaka hand varit naturligt eftersom den sociala distanseringen varit så omfattande. Pandemin kan också ha skapat nya vanor kring handhygienen. Frågan är vad som händer i kölvattnet av pandemin, när vi återgår till kontoret. För att ta reda på hur allmänheten tänker kring detta har försäkringsbolaget If gjort en undersökning.

Resultaten är slående. Färre än tre av tio vill fortsätta att skaka hand som före pandemin. Nästan sex av tio personer vill inte skaka hand framöver. Vi behöver i så fall hitta nya sätt att hälsa på varandra.

– Att så många är negativa till närkontakt kan bero på flera saker och det skulle kunna hänga ihop med känslan av att det innebär en stor förändring. Från att ha varit inte bara frånvarande från handskakningar, utan undvikit fysiska sociala kontakter, ska vi med handskakningen plötsligt komma nära varandra igen. Och detta trots att det fortfarande finns smittspridning i samhället, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If i ett pressmeddelande.

Det finns dock andra sätt att hälsa och visa respekt på än genom handskakningar, påminner hon.

En kanske ännu större utmaning – om vi även i fortsättningen har mindre fysisk närkontakt med anhöriga – är hur det påverkar hälsa och välbefinnande.

– De flesta av oss mår bra av en kram då och då. Beröring i rätt sammanhang kan få oss att känna trygghet, kärlek, bekräftelse och stärka relationer. Vissa gillar närkontakten medan andra kommer att känna sig osäkra kring detta. Detta kommer att bli en utmaning för många, säger Kristina Ström Olsson.

Tre råd till den som är osäker på hur man ska hälsa vid återgången till mer kontorsarbete:

  1. Känn av den du möter – fråga gärna en gång för mycket än för lite innan du försöker ta i hand.
  2. Håll god handhygien – fortsätta att tvätta noga och sprita händerna.
  3. Känn dig aldrig pressad att göra något du inte känner dig bekväm med.
  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet