Torsdag 28 september 2023

Hästar riskerar att fastna vid gränsen

OMÖJLIGT. Utan rätt uppgifter kan det bli omöjligt att flytta din häst över landsgränsen.
OMÖJLIGT. Utan rätt uppgifter kan det bli omöjligt att flytta din häst över landsgränsen.

Ska du ut och resa med din häst i sommar? Då måste anläggningen som hästen reser ifrån vara registrerad för att du ska kunna flytta hästen över landsgränsen. 

Om du ska flytta en häst från en anläggning i Sverige till ett annat land måste anläggningen och de hästar som finns där vara registrerade hos Jordbruksverket. I e-tjänsten där anläggningen registreras måste man också svara ja på frågan om att förflytta djur över landsgräns. 

Om den som har anläggningen inte har registrerat sin anläggning och fyllt i rätt uppgifter kan veterinären inte utfärda det hälsointyg som krävs för flytten. Det innebär att hästen inte kan flyttas över landsgränsen.

Tävla utomlands

– Vi är angelägna om att nå ut med information till hästägare om detta. Trots att lagen om registrering började gälla den 1 oktober 2021 beräknar vi att vi fortfarande saknar 50 000 anläggningar och 230 000 hästar i registret idag. För alla, men särskilt för den som ska resa med hästar, till exempel tävla utomlands, är det hög tid att göra registreringen, säger Sofia Ström på Jordbruksverkets Djurregisterenhet i ett pressmeddelande.

Behöver identifieras

Alla hästar ska ha en unik identitet. Det är en förutsättning för att kunna veta vilken häst man pratar om i olika sammanhang, till exempel vid handel, avel och statistik från tävlingar. Hästar förflyttas relativt enkelt och ofta jämfört med andra djur, vilket innebär att det finns en risk att en häst får med sig sjukdomar från andra länder.

Enklare att förebygga

När man kan identifiera hästarna och veta var de hålls blir det enklare att förebygga spridning av smittor bland hästar och andra djur och bekämpa allvarliga sjukdomsutbrott. 

Från och med den 1 oktober 2021, då nya EU-regler började gälla, ska därför alla som har en anläggning med djur, som transporterar djur mellan länder eller som hanterar avelsmaterial, ha registrerat den hos Jordbruksverket liksom hästarna som hålls där.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Senaste nyheterna
Ingen ersättning för skador nära skyddad skog Gör dig redo för höst och vinter! Gör sig redo med nya tomter Litterära herrgården väcktes ur glömskan Så tar sig ditt barn säkert till skolan själv Världsläget styr även modet Katja föreläser om självskadebeteende och ätstörningar Vad vill du egentligen? ”Ett dråpslag mot folkbildningen” 4 av 10 kör för fort utanför skolor