Måndag 19 april 2021

Provfiske av röding i Vättern

Hjo hamn.
Hjo hamn.

På uppdrag av Sveriges Lantbruksuniversitet gör länsstyrelsen just nu ett större provfiske i Vättern, uppger Hjo Tidning.

Syftet är att får en uppdaterad bild av rödingbeståndets utveckling efter tidigare års larmrapporter om en kraftigt negativ trend. Enligt Hjo Tidning så visar tidigare och pågående provfiske att rödingen kan vara på väg mot ljusare tider igen.

– Ja, det måste jag säga. De senaste 3 – 4 åren har det märkts av en klar uppgång och nu betecknar jag tillgången och kvaliteten som bra, säger Rolf Gustafsson till Hjo Tidning.

Han vara varit yrkesfiskare i Vättern sedan 1977. Totalt finns det fyra yrkesfiskare med licens i Hjo av totalt 18 runt hela Vättern.

Provfisket pågår nu i fyra olika områden i sjön och det sker i både helt fredade fiskeområden och där fiske är tillåtet.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer
Senaste nyheterna
Cederqvist till Djurgården Ingen fotboll i Skaraborg före 3 maj Digitala hjälpmedel ska rädda välfärden Anna-Karin lever sin lantliga dröm med åsnor Alla hästar ska registreras Vill bygga stor anläggning för biogas Kundernas val styr mjölkbondens vardag Födda 1956 och tidigare vaccineras i Västra Götaland Monica slår ett slag för röjsågen Djurskyddskontrollen har påverkats av pandemin