Lördag 28 januari 2023

Husbilsturisternas favorit

Mariestad är Sveriges mest husbilsvänliga kommun, allt enligt de drygt 15 000 medlemmarna i Husbilsklubben.se.

Betyget är resultat av en medveten satsning.

– Ett suveränt ställe, säger Torkel Söderström efter att ha övernattat på ställplats för husbilar i hamnen i Mariestad.

– Verkligen jättefint, inflikar Anki Söderström, glad över att få ha hört klockspelet från domkyrkan, något hon hört mycket om.

Torkel och Anki bor i Umeå och är på väg ner till Skåne, stoppet i Mariestad var inplanerat från start.

– Vi har hört att det är så bra för husbilar här. Nu kan vi intyga att det stämmer, säger Anki.

Prisad två gånger

Mariestad är den enda kommunen i landet som utsetts Sveriges mest husbilsvänliga kommun två gånger, 2016 och 2020.

”Mariestad har verkligen förstått vad man som kommun kan göra för att husbilsturister ska trivas. Webbplatsen är mycket välkomnande och informativ för husbils­turister beträffande upplevelser och aktiviteter” står det bland annat i motiveringen.

Klubbens medlemmar konstaterar att det ofta är fullbelagt på de åtta ställplatserna i privat regi. Men istället för att bara konstatera fakta anlade Mariestads kommun en extra ställplats i hamnen, en plats som öppnas under högsäsong.

Bad och museer

Utmärkelsen kommer inte av sig själv.

– Kommunen har medvetet satsat på husbilsturismen, förklarar Elisabet Johansson på Mariestads turism.

Förutsättningarna är minst sagt goda. Staden vid Vänerns östra strand lockar med allt från härliga bad i Europas tredje största insjö, vandringsleder i skiftande natur till den gamla stadsdelen med kullerstensbelagda gränder. Utanför stan finns mer, bland annat Surö bokskog, Qvarnstensgruvan på Lugnåsberget och Göta kanal.

– Husbilsfolket vill ha aktiva semestrar, säger Elisabet Johansson och berättar att kommunen tagit fram en app, Upplev Mariestad. I den finns tips på fina promenader och cykelturer i trakten.

Två vatten

Elisabet kan konstatera att husbilsfolket gärna besöker Mariestad vid sidan av sommarmånaderna.

– Säsongen blir allt längre. Husbilsturismen drar igång i påsktid, säger hon och konstaterar att det finns husbilar på ställplatser och campingplatser året runt.

– Du bor vid vatten oavsett om du befinner dig på någon av campingarna eller ställplatserna. I Sjötorp har du till och med utsikt över två vatten: Vänern och Göta kanal.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet