Onsdag 26 februari 2020

Inflationen faller tillbaka

Brexit slår mot kronan.
Brexit slår mot kronan.

Inflationen sjönk i maj. Men förändringen är inte så stor att Riksbanken ändrar sin plan, bedömer ekonomer.

Inflationstakten låg på 0,6 procent i maj. Det var lägre än månaden före, då inflationen var 0,8 procent, visar siffror från Statistiska centralbyrån (SCB). Det var också en tiodel lägre än ekonomer hade trott på förhand, enligt Reuters enkät.

– Det var lite svagare än väntat över hela linjen. Transportresor trodde vi till exempel skulle komma upp lite, och det var lägre prisökningar på livsmedel, säger Jörgen Kennemar, makroanalytiker på Swedbank.

Men att inflationstakten mattats kommer inte att påverka Riksbanken, bedömer Jörgen Kennemar.

– Det här är en månad som brukar präglas av små prisrörelser. Nu blev utfallet knappt en tiodel under Riksbankens prognos, så jag tror inte att man ändrar något. Men Riksbanken kommer självklart att titta mycket på hur kronan utvecklas, och inflationsförväntningarna som kommer i morgon (onsdag) är viktiga, säger han.

Nordea gör ungefär samma analys. ”Dagens siffra är inte avgörande för penningpolitiken”, skriver banken i en kommentar.

Den svenska kronan försvagades med några ören mot både euron och dollarn under morgonen, efter att ha stärkts dagen innan. Utvecklingen inleddes redan innan inflationsbeskedet.

Riksbanken fattar nästa beslut om styrräntan i början av juli.

/ TT

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer