Onsdag 26 juni 2019

Inga trendbrott vid val av hundras

Labrador retriever fortsätter att stärka sitt grepp som den ras med flest nyregistrerade hundar i Svenska Kennelklubben, med 2 667 nyregistreringar.

Bland de tio populäraste raserna är den enda förändringen att fransk bulldogg får lämna över tiondeplatsen till dansk-svensk gårdshund. Fyra nya raser registrerades under förra året.

Rashundar fortsätter att vara populära och allra mest åtråvärd är alltså labrador retriever som nu toppat listan sedan 2010 då den petade ner den tyska schäferhunden från tronen. På andra plats återfinns just tysk schäferhund med 1 885 strax före golden retriever med 1 882 registreringar. På en klar fjärdeplats hamnar vår svenska jämthund.

De totala registreringssiffrorna är också mycket stabila med drygt 50 500 nya hundar under 2018. Minskningen med cirka 500 registreringar jämfört med förra året kan i stort hänföras till att tyska schäferhundar från Försvarsmakten registrerades in retroaktivt under 2017 och därmed bidrog till att höja antalet registreringar. Omkring två tredjedelar av alla nya hundar utgörs av rashundar registrerade i Svenska Kennelklubben.

– Vi ser ett fortsatt starkt intresse för mer småväxta raser, förmodligen för att de är enklare att passa in i vårt vardagsliv, säger Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben, i ett pressmeddelande.

I Jordbruksverkets centrala hundregister, där alla hundar och deras ägare enligt lag ska registreras, finns nu totalt 919 000 hundar och 671 000 ägare. I denna statistik kan det ingå hundar som är döda eftersom alla hundägare inte är medvetna om att de ska meddela när hunden dött.

– Under 2018 fortsatte Bella vara det populäraste namnet bland de hundar som registrerats under året. Men Molly, som har varit ohotad etta ända sedan 2006, är fortfarande det vanligaste hundnamnet totalt sett i hundregistret, säger Magnus Kindström på Jordbruksverket.

10-i-topp
Ras Antal

Labrador retriever 2667
Tysk schäferhund 1885
Golden retriever 1882
Jämthund 1576
Cocker spaniel 982
Shetland sheepdog 963
Chihuahua, långhårig 956
Staffordshire bullterrier 933
Dansk-svensk gårdshund 859
Bichon havanais 831

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet