Torsdag 30 mars 2023

Italienska pizzor i Vedens lustgård

Man behöver inte åka till Ita­lien för att få smaken av en italiensk pizza. I en ladugård i Skånings-Åsaka bakas det napolitanska pizzor i den stora, heta vedugnen. Vedens lustgård har precis öppnat.

Intresset för pizza ökar. Framför allt när det gäller kvalitetspizzor, gjorda på fina råvaror. Sara Runsten, Filip Larsson och Arvid Johansson har hakat på trenden och skapat ett eget pizzaparadis hemma på gården i Skånings Åsaka, som ligger längs med E20 mellan Skara och Götene.

Sara och Filip bor på gården och de driver sedan tidigare livsmedelsföretaget Stekosterian – som har sin verksamhet på granngården. Nu har de, tillsammans med Filips lillebror Arvid Johansson, startat Vedens lustgård. Inspirationen kommer från Neapel och Italien, men trion har valt göra sina egna varianter – baserade på lokala råvaror. Osten på pizzorna gör de så klart själva.

1000-meterspizza

– Vi kallar det för 1 000-meterspizza. Råvarorna är odlade inom det avståndet från vår gård. Mat ska vara en upplevelse och om man använder de bästa råvarorna, då blir det bra. Vi gör inte detta för att tjäna pengar, det viktigaste för oss är att bjuda på en schysst pizza, säger Filip.

Alla tre har en avslappnad inställning till det hela. Det är mycket arbete, men stoltheten och glädjen över Vedens lustgård är tydlig. Det märktes om inte annat när de gjorde en smygöppning i december, där kunderna kunde beställa och hämta pizza.

– Några fick vänta i tre timmar på sin pizza, men det verkade som att de tyckte att det var värt det. Vi trodde knappt det var sant, men där förstod vi att det finns en efterfrågan på den här typen av mat, säger Sara Runsten.

Napolitanskt vis

Nu har de haft tid att finslipa på konceptet. Den första ugnen som de använde i december har bytts ut mot en stor vedeldad ugn – gjord på napolitanskt vis. Den är murad av kakelugnsmakaren Christoffer Johansson, som är deras granne.

I helgen var det nypremiär.

– Det gick över förväntan. Vi håller på och lär känna hur flödet ska se ut. Med den nya ugnen kommer vi att kunna baka fler pizzor åt gången och det underlättar. Framöver kan vi säkert ba­ka mellan 40 och 50 pizzor i timmen, säger Sara.

Degansvarig

Arvid Johansson har fått ansvaret för degen.

– Det är verkligen jätteroligt att arbeta med det här. Det är en utmaning att få till en bra deg. När det gäller menyn så kommer den att vara levande och inte se likadan ut hela tiden, säger Arvid.

Än så länge är planen att ha öppet under veckosluten. Lagom till midsommar är förhoppningen att serveringstillståndet är klart och att de kan ta emot sittande gäster.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Senaste nyheterna
För lite frukt och grönt enligt ny undersökning Veterinärmuseet i Skara är världsunikt Höjda arbetsgivaravgifter för ungdomar slår hårt De är rädda att förlora sina hem när ny plan antas Krukmakaren som blev en pionjär Kan klara miljömål med hjälp av stora däggdjur Delar av sjukhusens underskott skrivs av Västtrafik sänker priset på biljetter Riktlinjer kring skyddsjakt Krig och kärlek i debutroman