Tisdag 3 oktober 2023

Jordgubbens dag 2021 – i anpassad form

DAGEN. Ifjol fick Jordgubbens dag ställas in, men i år är siktet inställt på att genomföra den speciella dagen – fast i en anpassad form.
DAGEN. Ifjol fick Jordgubbens dag ställas in, men i år är siktet inställt på att genomföra den speciella dagen – fast i en anpassad form.

Planeringen av Jordgubbens dag har i år präglats av osäkerhet men Vara kommun arbetar för fullt mot att kunna genomföra evenemanget, om än i en anpassad form.

Arbetsgruppen planerar just nu ett upplägg med aktiviteter under fler dagar än tidigare. Förhoppningen är att kunna anpassa både område och schema så att det inte blir för många besökare på samma ställe.

Jordgubbens dag är ett samarbete mellan Vara kommun och Vara konserthus, samt handeln, Vara SK och jordgubbsodlare. Projektledare Malin Sjölin Lorentzson berättar att alla inblandade är positiva och väldigt förstående kring det nya upplägget för 2021.

– Jordgubbens dag är ett evenemang som är viktigt för många parter. För många handlare och föreningar är det den största inkomstkällan på året. Eftersom många redan har det tufft ekonomiskt försöker vi hitta lösningar som fungerar för alla parter. Nu planerar vi så långt det går och vår förhoppning är att restriktionerna lättas inför sommaren och smittspridningen går ner i takt med att allt fler vaccineras, säger Malin.

Yttersta ansvaret

Besökarnas säkerhet är av största vikt och förutsättningen för att Jordgubbens dag ska bli av är att det måste gå att genomföra inom ramen för Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Vi står inför utmaningar som vi inte är vana vid. Vi försöker tänka nytt och prata möjligheter istället för hinder, vilket förhoppningsvis kan medföra positiva utvecklingar för själva evenemanget också, fortsätter Malin.

Under hösten tillsattes en styrelse för Jordgubbens dag bestående av kommundirektör Anna Cederqvist, Vara konserthus vd Petra Kloo, kulturchef Rigmor Persson och projektledare Malin Sjölin Lorentzson. Tillsammans med kommunens säkerhetssamordnare Andreas Gustavsson följer de pandemiläget och för en dialog med bildningsnämnden, som har det yttersta ansvaret för evenemanget.

– Att genomföra Jordgubbens dag på det sätt som vi är vana vid kommer ju tyvärr inte att vara möjligt i år heller. Att vi ändå, i en annan omfattning och inom ramen för vad som är möjligt, planerar för att kunna ge våra invånare dessa dagar att se fram emot och glädjas åt känns både viktigt och rätt, säger bildningsnämndens ordförande Peter Jonsson.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Senaste nyheterna
Tores gamla mack blir byggnadsminne Kläder för små och stora Dyr fjärrvärme i Falköping och Grästorp Ingen ersättning för skador nära skyddad skog Gör dig redo för höst och vinter! Gör sig redo med nya tomter Litterära herrgården väcktes ur glömskan Så tar sig ditt barn säkert till skolan själv Världsläget styr även modet Katja föreläser om självskadebeteende och ätstörningar