Fredag 14 augusti 2020

Catarina blir nytt kommunalråd

Catarina Davidsson (C), Karlsborg.
Catarina Davidsson (C), Karlsborg.

På måndag väljs Catarina Davidsson (C) till kommunstyrelsens ordförande i Karlsborg. Det står nu definitivt klart, sedan Socialdemokraterna meddelat att partiet inte kommer föreslå någon motkandidat.

Socialdemokraternas Peter Lindroth i Karlsborg kastar in handduken i kampen om kommunalrådsposten i kommunen. Han är för närvarande ordförande i kommunstyrelsen i ledningen för ett gemensamt majoritetsstyre mellan Socialdemokraterna och Moderaterna.

Efter valet i september 2018 valde dock Moderaterna att istället göra upp med Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna. Dessa partier har till nytt kommunalråd nominerat centerpartisten Catarina Davidsson.

Eftersom de borgerliga partierna inte har egen majoritet så skulle Sverigedemokraterna kunna avgöra valet av kommunstyrelseordförande, vilket också partiet har signalerat.

Men nu avfärdar Karlsborgs socialdemokrater detta alternativ. Partiet kommer överhuvudtaget inte lägga egna förslag på kommunfullmäktiges möte på måndag.

– Eftersom de borgerliga partierna tillsammans är större än oss, så anser vi det vara rimligt att låta det större alternativet tillsätta de olika ordförandeuppdragen, skriver Lina Davidsson, som är ordförande för S i Karlsborg, och Peter Lindroth i en debattartikel.

– Det blir nu upp till de borgerligas partierna att hitta breda lösningar som håller för beslut i kommunfullmäktige, tillägger de.

De varnar samtidigt för att om den insikten inte finns, så kommer det bli väldigt svårt att styra Karlsborgs kommun.

Med måndagens beslut har samtliga kommuner i Skaraborg valt sina kommunstyrelser. Som Skaraborgsbygden tidigare redovisat, så skrivs därmed historia när åtta av 15 kommuner från årsskiftet har kvinnliga kommunstyrelseordförande.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer