Måndag 19 augusti 2019

Nytt möte mot gruva i Tiveden

Undenäsgården var sprängfylld förra gången ”Vi som brinner för Unden” samlade ortsborna för protester mot den tänkta gruvbrytningen i Tiveden. Över 200 ortsbor kom till mötet.
Undenäsgården var sprängfylld förra gången ”Vi som brinner för Unden” samlade ortsborna för protester mot den tänkta gruvbrytningen i Tiveden. Över 200 ortsbor kom till mötet.

Aktionsgruppen i Tiveden som arbetar mot koboltgruvor vid sjön Unden sammankallar till ett nytt opinionsmöte i Undenäs.

Aktionsgruppen ”Vi som brinner för Unden” fortsätter agitationen mot gruvor i Tivedens skogar. Den 18 mars hålls nytt opinionsmöte i Undenäsgården.

Vid mötet medverkar Arne Müller som är programdirektör och journalist på Sveriges Television i Umeå. Han har länge undersökt gruvbranschen och skrivit ett flertal böcker i ämnet. ” Smutsiga miljarder –  den svenska gruvboomens baksida”, ” Norrlandsparadoxen” och senast ” Elbilen och jakten på metallerna”.

Dessutom kommer juristen Gunilla Högberg-Björk, som företräder sakägarna i Tiveden, ge en uppdatering av det juridiska läget.

Statliga myndigheten Bergsstaten har gett australienska gruvföretaget European Cobalt Ltd ensamrätt att undersöka området efter mineraler. Tillståndet är på tre år. Företaget har uppgett att man vill leta efter nickel, kobolt, zink, koppar och guld. Det aktuella området gäller Havsmon, Igelstad och Fräckestad söder om sjön Unden, i Karlsborgs kommun.

Kobolt är en eftertraktad metall, bland annat för produktion av elbilsbatterier. Men också för jetmotorer, rymdskepp och turbiner samt för mediciner och tandvård.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer