Torsdag 9 juli 2020

Vill träffa gruvbolaget vid Unden

Sjön Unden ligger i Tiveden. I Gullspångs, Karlsborgs, Laxå och Töreboda kommuner . Foto: Per Gustafsson
Sjön Unden ligger i Tiveden. I Gullspångs, Karlsborgs, Laxå och Töreboda kommuner . Foto: Per Gustafsson

Sverigedemokraterna i Karlsborg vill ha ett offentligt möte med det prospekteringsbolag som ska leta efter metallen kobolt vid sjön Unden i Tiveden. Bolaget är svåra att få kontakt med, uppger Stefan Hallberg (SD), och nu har en skriftlig inbjudan skickats iväg.

Sverigedemokraterna i Karlsborg har inbjudit det prospekteringsbolag som vill leta efter kobolt vid sjön Unden, till ett informationsmöte i Karlsborg.

– Av de möten som hittills ordnats för berörda markägare och andra intresserade så framgår det att det finns ett mycket stort informationsbehov och att möjligheter ges att ställa frågor till representanter för prospekteringsbolaget, skriver Stefan Hallberg (SD) och partiets övriga kommunfullmäktigeledamöter i inbjudan.

Stefan Hallberg berättar för Skaraborgsbygden att bolaget hittills varit omöjliga att få kontakt med.

– Vi är beredda att ställa lämplig lokal till förfogande för mötet och även annonsera mötet i aktuella lokaltidningar, lovar han.

Det aktuella bolaget heter EUCO Resources Sweden AB och finns på bolaget GeoPool AB:s adress i Hedemora. Bolaget bildades 2018 och innehar idag rätten att leta efter mineraler vid Unden.

Unden

Det har under en längre tid pågått en diskussion inom Karlsborgs kommun om den kommande prospekteringen vid Havsmon, Igelstad och Fräckestad, i södra änden av sjön Unden i Tiveden.

Den statliga myndigheten Bergsstaten gav 2017 tillstånd för undersökning vid Unden. Det var det australienska gruvföretaget European Cobalt Ltd som då fick ensamrätt att i området leta efter mineraler. Tillståndet var på tre år. Företaget har uppgett att man vill leta efter nickel, kobolt, zink, koppar och guld.

2019 överläts tillståndet av Bergsstaten till bolaget EUCO Resources Sweden AB. det gäller till 17 oktober 2020.

Kobolt är en eftertraktad metall, bland annat för produktion av elbilsbatterier. Men också för jetmotorer, rymdskepp och turbiner samt för mediciner och tandvård.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer