Söndag 24 januari 2021

Kommunernas julklapp kan bryta mot lagen

Flera kommuner i Skaraborg har valt att ge sina anställda presentkort i julklapp. Men enligt Konkurrensverket kan gåvan vara olaglig. Något som NLT var först med att rapportera om. 

Lidköping, Vara, Skara, Götene, Hjo och Skövde är några av Skaraborgs kommuner som har valt att ge sina anställda presentkort i julklapp.

Götene kommun delar ut presentkort värda 1 000 kronor till alla anställda.

– Vi vill premiera vår personal som jobbat hårt och samtidigt gynna den lokala handeln, säger kommunalrådet Susanne Andersson (C) till NLT.

Även Hjo kommun har valt att ge sina anställda presentkort. Värdet på dessa är 500 kronor.

Kommunalrådet Catrin Hulmarker  (M) säger i en intervju med Hjo tidningen att hon hoppas att Hjoborna stöttar den lokala handeln.

Det är inte ovanligt att kommuner ger sina anställda presentkort i julgåva. I år har många kommuner också valt att öka värdet på gåvan. Men förfarandet kan bryta mot lagen menar Konkurrensverket för närvarande granskar den här typen av kommunala julgåvor.

Just nu pågår ett ärende gällande presentkort mot Norrköpings kommun inom upphandlingstillsynen. Ärendet har prioriterats för djupare utredning  förebyggande syfte eftersom det kan vara otillåten direktupphandling enligt Konkurrensverket.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet