Fredag 22 januari 2021

Körkortsutbildning får bedrivas på distans

TILLFÄLLIGT. Transportstyrelsen inför tillfälliga regler som gör det möjligt för utbildare att hålla introduktionsutbildningen på distans. Foto: Transportstyrelsen
TILLFÄLLIGT. Transportstyrelsen inför tillfälliga regler som gör det möjligt för utbildare att hålla introduktionsutbildningen på distans. Foto: Transportstyrelsen

Det blir nu möjligt för utbildare att använda fjärrundervisning vid introduktionsutbildningen. Transportstyrelsen inför tillfälliga regler som börjar gälla i morgon – den 15 januari. Särskilda krav ställs dock på utbildaren för att få distansutbilda.

– De tillfälliga reglerna är beslutade mot bakgrund av smittskyddsläget och de aktuella restriktionerna. Vi ser att det finns behov av alternativ till utbildning på plats och det vill vi möjliggöra, säger Olof Stenlund, utredare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

I dag är följande utbildningar tillåtna på distans: moped klass I, AM, förarbevis för moped klass II, förarbevis för snöskoter, förarbevis för terränghjuling och grundutbildning och fortbildning för yrkesförarkompetens.

Inte nödvändig

Nu kan alltså introduktionsutbildningen tillfälligt läggas till den listan.

Introduktionsutbildningen är obligatorisk för den som ska övningsköra privat och deras handledare. Den är inte nödvändig för den som bara övningskör på trafikskola. Många väljer att övningsköra åtminstone delvis med handledare och då är introduktionsutbildningen ett viktigt steg för att komma igång med sin förarutbildning.

Ett allmänt råd

Att kunna genomföra bra utbildningar på distans kräver mer när det gäller pedagogik och tekniskt kunnande. Därför begränsas antalet deltagare till max 16 elever. Utbildaren ska också se till så att varje deltagare att uppkopplingen och den tekniska lösningen fungerar på ett bra sätt. Utbildningstiden är oförändrad.

– Vi har också ett allmänt råd om att utbildaren ska kunna ta höjd för att kompensera utbildningstid som uteblivit på grund av tekniskt strul, säger Olof Stenlund.

Utbildare som vill bedriva distansutbildning ska anmäla det till Transportstyrelsen. Det görs genom att skicka in uppdaterade undervisningsplaner.

Reglerna är tillfälliga och upphör den 30 juni 2021.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet