Onsdag 26 september 2018

Köttkonsumtionen minskar

Köttkonsumtionen minskar i Sverige. Svenskarna äter mindre av alla köttslag. Samtidigt väljs i högre utsträckning svenskt kött.

Idag publicerade Jordbruksverket siffror för den totala konsumtionen av kött under 2017. Siffrorna visar en tydlig nedgång av köttkonsumtionen med 2.2 kg. Vi åt mindre av alla köttslag utom lamm som ökade med 0,1 kg. Nötkött minskade mest med 1,1 kg, följt av griskött med 0,8 kg och matfågel med 0,4 kg.

Samtidigt väljer konsumenterna i ökad utsträckning svenskt kött, det har både trenderna och statistiken visat under de senaste åren. Ökningen förra året var störst för svenskt nöt- och griskött, trots att priserna i butiken steg.

– Siffrorna visar att konsumenterna föredrar det kött som kommer från svenska gårdar. Det är oerhört positivt att det svenska köttet tar marknadsandelar från det importerade, säger Elisabet Qvarford, vd på Svenskt Kött.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet