Tisdag 30 november 2021

Krafttag mot vildsvinens framfart

En gemensam jakt på vildsvin. Ja, nu ska flera jaktlag i Lidköpings kommun ta upp kampen mot de vilda djurens framfart.

Att vildsvin kan ställa till med stor skada i sin jakt på föda har knappast passerat obemärkt. I media rapporteras det med jämna mellanrum om skador i allt från villaträdgårdar till att lantbrukare fått sina grödor förstörda.

Vildsvinens framfart och förmåga att växa i antal har givetvis resulterat i en ökad jakt. Men att jaga vildsvin är både svårt och tidkrävande, inte minst på grund av att det aktuella viltet är nattaktivt och samtidigt väldigt bra på att hålla sig undan.

Gemensam jakt

I Lidköpings kommun tänker dock den lokala LRF-avdelningen tillsammans med Jägarförbundets Lidköpingskrets ta upp kampen mot de vilda svinen, vilket kommer att ske vid en gemensam jakt nu på lördag – den 27 november.

– Vildsvinsproblemet är stort och nu gör vi det här tillsammans med Jägareförbundet och vänder oss till alla jaktlag i hela Lidköpings kommun, berättar Marcus Furusköld som representerar LRF.

Sönderbökade fält

Marcus är själv jägare och kan ge exempel på problemet och att det dessutom växer sig allt starkare – över mer eller mindre hela närområdet.

– Det finns flera fält som blivit sönderbökade bara över en natt, vilket ställer till skador för jordbruket och som kostar mycket pengar, säger han och fortsätter:

– Efter att ha hört tongångarna några år, så har vi flest vildsvin i Tun och bort mot Grästorpskanten. Men de har även spridit sig från skogarna till slättlandskapet.

Ett allvarligt hot

Spridningen i sig är alltså något som oroar, fast det kretsar inte enbart om förstörda grödor eller att vildsvinen ställer till det i trafiken. De vilda svinen kan nämligen bli ett allvarligt hot mot sina tama släktingar – och i förlängningen även mot den svenska produktionen av fläskkött.

– Ja, förutom skador i skog och mark så kan vildsvinen vara ett hot om vi får in den afrikanska svinpesten i landet.

Minskar stammen

Tanken med den gemensamma jakten är alltså att så många som möjligt ska vara med. Och intresset är stort, förklarar Marcus.

– Många har hört av sig och det pratas om det. Tongångarna är positiva och det blir lite man ur huse när jakten drar igång på lördag morgon klockan halv nio.

Att fler jägare är igång på samma gång är förstås också en taktik som med hög sannolikhet kommer att minska vildsvinsstammen.

Ära och pris

Hur många vildsvin som kommer att fällas under jakten återstår att se, men för det jaktlag som lyckas bäst väntar hur som helst både ära och ett pris.

– I dagsläget finns det inte samma dokumentation som det gör för exempelvis älgen, så vi vet inte det exakta antalet vildsvin. Men det jaktlag som nu fäller flest grisar kommer att få ett pris från LRF Lidköping, säger Marcus och skickar avslutningsvis med en förhoppning om att den gemensamma jakten ska kunna bli en tradition.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet