Måndag 19 augusti 2019

Kvittolösa butiker sparade 20 ton papper

Efter att livsmedelskedjan City Gross för ett år sedan gick över till digitala kvitton, har varuhusen sparat 17,5 miljoner kvitton. Dessa motsvarar 20 ton papper.

För ett år sedan införde City Gross, som första livsmedelskedja i Sverige, digitala kvitton i sina samtliga butiker.

Bakgrunden till att företaget startade med digitala kvitton var att man ville minska pappersförbrukningen för att värna om miljön.

– När vi väl hade bestämt oss och testkört i några månader i ett antal butiker var det en ganska enkel sak att införa det i samtliga enheter, säger Henrik Weiden chef för marknad och e-handel på Bergendahls Food som driver City Gross.

De allra flesta kunder sparar inte på sina kvitton och många utskrifter blir liggande kvar i butikerna.

Med den gamla metoden skrevs under ett år cirka 10 miljoner meter eller cirka 40 ton kvitton ut i City Gross butiker. Genom förändringen har City Gross alltså halverat dessa siffror. Företaget har sammantaget sparat dem miljoner meter eller cirka 17,5 miljoner kassakvitton, totalt 20 ton papper

Principen på City Gross är numera att inget kvitto skrivs ut automatiskt. Kunden får själv välja om kvittot ska skrivas ut vid varje köp, antingen via en knapp på touch-skärmen när köpet är avslutat i självscanningen eller genom att svara ”ja” i en manuell kassa när personalen frågar om de vill ha ett utskrivet kvitto.

– Vi har nästan uteslutande fått positiva kommentarer från kunder. Vissa har till och med tackat oss för initiativet, säger Henrik Weiden.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet