Onsdag 26 september 2018

Lätt för minderåriga att köpa e-cigaretter

Det är enkelt för minderåriga att köpa e-cigaretter på nätet. Det visar en granskning som länsstyrelsen Västra Götaland gjort.

I somras reglerades försäljningen av e-cigaretter i Sverige. Nu ska all försäljning anmälas till kommunen. E-cigaretter får inte heller säljas till personer som ännu inte fyllt 18 år. På försäljningsstället ska det finnas en tydlig och klar skylt med information om åldersgränsen. Säljaren måste alltid försäkra sig om köparens ålder.

Länsstyrelsen har under hösten undersökt hur många nätbutiker som säljer e-cigaretter på den svenska marknaden. Vi har också granskat rutinerna för ålderskontroll.

-Granskningen visar att det är enkelt för minderåriga att beställa e-cigaretter på nätet. Näthandlarna måste skaffa sig fungerande rutiner för personnummerkontroll och personligt utlämnande, säger tillsynshandläggaren Miia Vuolama på Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Men det är inte bara näthandelns fel. Otydliga rutiner om anmälan vid internethandel bidrar också till problematiken.

-Ingen myndighet har tagit ansvar för att följa upp internetförsäljningen, konstaterar Miia Vuolama. Men tyvärr säljer många aktörer produkter på nätet utan att någon anmälan har gjorts. Det är givetvis brottsligt.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet