Fredag 20 juli 2018

Lidköping är Årets landsbygdskommun

Hela Sverige ska leva har utsett årets landsbygdskommun 2017. Det blev Lidköping.

Varje år utser Hela Sverige ska leva ”Årets kommun”. Priset har delats ut sedan 1984.

– Jag blev överraskad över att vi fick den här utmärkelsen, men då känns det som om vi gjort något bra som har uppmärksammats utanför Lidköping. Det betyder väldigt mycket för oss och är väldigt hedrande, säger Lidköpings kommunalråd Jonas Sundström (S).

Juryns motivering för att Lidköping ska ha priset är:

”Lidköpings kommun satsar på att utveckla viktig service på landsbygden: lanthandlare, skolor och kollektivtrafik. Kommunen har ett helhetstänk som utgår från att utvecklingen ska vara ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart. Framförallt involveras det lokala föreningslivet i kommunens planering och det finns ett strukturerat samarbete med landsbygdsutvecklaren.”

– För att skapa medborgardialog och stärka demokratin har vi landsbygdsråd, där vi åker ut och träffar medborgarna och för dialog med dem. Då får vi med oss synpunkter på hur vi ska jobba framåt och vet vad de tycker är viktigt att vi gör i det kommunala arbetet, säger kommunstyrelsens ordförande Jonas Sundström (S), Lidköping.

Riksorganisationen Hela Sverige ska leva företräder cirka 5 000 lokala utvecklingsgrupper som finns runt om i landet, som byalag, samhällsföreningar eller intresseföreningar.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer