Fredag 5 juni 2020

Lidköpings stadstrafik blir elektrisk

Den 19 augusti börjar Västtrafik köra elbussar i Lidköping. Hela stadstrafiken elektrifieras. Foto: Nobina
Den 19 augusti börjar Västtrafik köra elbussar i Lidköping. Hela stadstrafiken elektrifieras. Foto: Nobina

På måndag börjar Västtrafik köra elektriska bussar på alla linjer i Lidköpings stadstrafik. Det är totalt elva bussar på linjerna 1, 2 och 9 som kommer att ge Lidköpingsborna en tyst, ren och mer miljövänlig resa.

Västtrafik har som mål att all stadstrafik ska vara eldriven innan år 2030. Med leveransen av elbussarna till Lidköping är Lidköping redan klar med omställningen till en buller- och utsläppsfri kollektivtrafik.

– Det är verkligen inspirerande att redan nu kunna erbjuda en helt elektrisk stadstrafik i Lidköping. Tystare och renare bussar i våra städer minskar bullret, gör att människorna där mår bättre samtidigt som det gör det möjligt att bygga tätare. Framtiden är redan här, säger Peter Hermansson (M), styrelseordförande i Västtrafik.

Störst i Sverige

Lidköpingsbussarna är en del av en större övergång till elbussar för Västtrafik. I år börjar sammanlagt 60 elbussar att rulla på flera orter runt om i Västra Götaland, och under 2020 kommer ytterligare cirka 170 stycken i trafik. Något som då gör Västtrafik störst i Sverige på elbussar.

Bussarna i Lidköping är tillverkade av BYD (Build Your Dreams) och kommer att köras av Västtrafiks partnerföretag Nobina. Bussarna kommer bland annat att ha USB-uttag vid varje sittplats.

–Med ny teknik kan vi bidra till en tystare, renare och effektivare kollektivtrafik för både resenär, medarbetare och kommuninvånare, säger Jonas Kempe, marknadsdirektör och vice vd på Nobina Sverige.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet