Torsdag 28 september 2023

Ny träningstjänst införs i Lidköping

Lidköpings kommun satsar på en digital träningstjänst som ska uppmuntra till fysisk aktivitet.

– Att röra på sig är viktigt för en god hälsa genom hela livet, Cecilia Larsson, aktivitetssamordnare på Lidköpings kommun.

SeniorCenter och mötesplatserna för äldre har ett varierande program där träning och fysisk aktivitet av olika slag alltid har varit en viktig del. Nu satsar Lidköpings kommun ännu mer på att ge äldre möjlighet till lättillgänglig och rolig träning.

Den 15 september är det premiär för ExorLive, en digital hälsotjänst med olika träningsprogram anpassade för seniorer som gör det lätt för användarna att både komma igång och fortsätta med fysisk aktivitet i hemmet.

– Tjänsten är helt gratis. Alla får naturligtvis använda tjänsten men vi riktar oss främst till dem som inte är igång med sin träning eller har svårt att komma till någon av mötesplatserna där vi varje vecka erbjuder olika typer av träning, berättar Cecilia Larsson, aktivitetssamordnare på Lidköpings kommun, i ett pressmeddelande.

Tjänsten kommer också kunna användas på särskilda boenden för att även där främja fysisk aktivitet.

– Vi arbetar ständigt för hälsofrämjande och förebyggande aktiviteter som gynnar folkhälsan hos seniorerna i Lidköping. Att röra på sig är viktigt för en god hälsa genom hela livet. God balans i kombination med muskelstyrka kan göra stor skillnad i hur man kan fortsätta vara oberoende och klara sin vardag och är dessutom ett bra skydd mot fallolyckor.

Att vara fysiskt aktiv minskar risken för psykisk ohälsa.  Depression är ett av de vanligaste hälsoproblemen hos äldre idag och med en åldrande befolkning kommer det sannolikt att öka.

Med hjälp av den digitala hälsotjänsten kan man ta del av träningsfilmer och övningar som visas i en dator, mobil eller surfplatta.

– Det behövs vare sig BankID eller e-postadress för att komma igång. Vill du prova tjänsten men känner dig osäker på hur tekniken fungerar kan vi hjälpa dig både här på SeniorCenter och i din hemmiljö, säger Elin Axelsson, IT-pedagog för seniorer på Lidköpings kommun.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Senaste nyheterna
Ingen ersättning för skador nära skyddad skog Gör dig redo för höst och vinter! Gör sig redo med nya tomter Litterära herrgården väcktes ur glömskan Så tar sig ditt barn säkert till skolan själv Världsläget styr även modet Katja föreläser om självskadebeteende och ätstörningar Vad vill du egentligen? ”Ett dråpslag mot folkbildningen” 4 av 10 kör för fort utanför skolor