Måndag 20 januari 2020

Sällsynt fågel i Lidköping

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

För första gången någonsin har en blek tornseglare lokaliserats i Västergötland. Fågel har skådats vid småbåtshamnen i Lidköping.

Blek tornseglare är mycket sällsynt t i Sverige. Första gången den sågs i Sverige var i Falsterbo, Skåne den 3 juli 1991 och sedan dess har ytterligare 18 individer rapporterats, enligt Wikipedia. Merparten har setts i Skåne och runt Öland. Fynd i inlandet är väldigt ovanligt.

Nu har den sällsynta fågeln också synts i Skaraborg. Det var fågelskådaren Kjell Svensson, Lidköping, som såg den först och slog larm till andra fågelskådare.

Fyndet är det 22:a någonsin i Sverige.

Blek tornseglare är mycket lik tornseglare men har en aning bredare och trubbigare vingar. Hals och huvud är också bredare vilket ger den ett något kraftigare utseende än tornseglaren. Den har större och tydligare vit fläck under hakan och en mörk fläck runt ögat.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet