Onsdag 31 maj 2023

Bakläxa för Mariestad

Mariestad kommun kan inte lämna förvaltningsområdet för finska, vilket kommunstyrelsen begärt. Regeringen tar inte upp ansökan för prövning, skriver Mariestads-Tidningen.

– Det innebär att vi fortfarande är med i förvaltningsområdet, säger Juha Sarajärvi, ordförande för Finska föreningen i Mariestad, till Mariestads-Tidningen.

Cirka 2000 av Mariestads 24 400 invånare är finsktalande. I februari 2015 blev kommunen ett förvaltningsområde för finska, där finsktalande personers rättigheter som språklig minoritet lyfts fram.

Trots att kommunen själv ansökt om att få bli förvaltningsområde för finsktalande, beslöt Mariestads kommunstyrelse i november 2018 att begära utträde. Enligt kommunledningen skulle det bli för dyrt för kommunen att ge den service som krävs.

Regeringens skäl för att inte behandla den nya ansökan om utträde är att beslutet inte tagits av kommunfullmäktige. Därför måste kommunen nu ansöka igen, med ett beslut i kommunfullmäktige i ryggen.

För att få lämna ett förvaltningsområde krävs dessutom synnerliga skäl, för att regeringen ska bifalla en sådan ansökan.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Senaste nyheterna
Hästar riskerar att fastna vid gränsen Skador på skogen fortsatt för höga Folket och NATO Allt fler barn insjuknar i diabetes typ 1 När vill du bli firad? De vill skydda skaraborgska berg från uranbrytning De lyfter fram dold kvinnohistoria På plats i demokratins högborg Gemenskap är drivkraften i spelföreningen Ökad självmordsrisk för äldre män på landsbygd