Onsdag 26 februari 2020

Fortsatt utredning om Mariestads sjukhus

Osäkerheten om framtiden för sjukhuset i Mariestad fortsätter.
Osäkerheten om framtiden för sjukhuset i Mariestad fortsätter.

S, V och SD skjuter det nya närvårdsprojektet vid sjukhuset i Mariestad på framtiden.
– Omställningen får inte ske planlöst, säger oppositionsrådet Helen Eliasson (S).
– Det är djupt beklagligt att den vänsternationalistiska oppositionen bromsar en nödvändig utveckling i Mariestad, säger regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M).

Projektförslag för hälso- och sjukvården i norra Skaraborg duggar tätt. För ett par veckor sedan avslutade regionens östra hälso- och sjukvårdsnämnd projektet ”Nära vård Norra Skaraborg” som tillkom efter neddragningar på sjukhuset i Mariestad 2016 (Läs mer i artikel nedan)

Förra veckan lanserade regionledningen istället ett nytt projekt för nära vård i Mariestad. Enligt förslaget ska Mariestad bli pionjär för framtidens nära vård i Västra Götaland. Detta genom att bland annat införa ett nytt ”digifysiskt” arbetssätt. (Läs mer i artikel nedan)

Återremiss

Men vid regionstyrelsens sammanträde på tisdagen fick det nya projektet bakläxa. Förslaget återremitterades för fortsatt utredning av en majoritet bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Socialdemokraterna påpekar att förslaget om ett pilotprojektet i sig är ett bra förslag, detta för att regionen behöver ta stora kliv mot en vård närmare människor.

– Men omställningen får inte ske planlöst. Det måste till en karta och kompass om vi ska nå målet. Och det gör vi inte om vi fortsätter att göra förändringar av sjukhus och utbudspunkter utan att se dessa i ett större perspektiv, säger Helén Eliasson (S), oppositionsregionråd och gruppledare för Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen.

Få in synpunkter

Syftet med återremissen är att få in synpunkter från berörda nämnder och styrelser, tydliggöra frågan om finansiering och tidsplan, samt även invänta arbetet med sjukhusstrukturen för hela regionen.

– Beslutet kring Mariestad sjukhus är viktigt för såväl Skaraborg som för hela Västra Götalandsregionen. Vi kan inte besluta om nya inriktningar utan att också se till att skicka med pengar. Så kan vi inte hantera sjukvården i Skaraborg, som redan dras med stora ekonomiska problem. Vi måste veta vad vi gör, säger Helén Eliasson (S).

Vänsternationalistiskt

Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet i regionledningen är mycket kritiska mot att det föreslagna projektet inte nu fullföljs.

– Det är djupt beklagligt att den vänsternationalistiska oppositionen bromsar en nödvändig utveckling i Mariestad. Det är viktigt att påpeka att sjukvård har bedrivits i Mariestad ända sedan 1500-talet. Nu riskerar oppositionens agerande att hota de grundläggande förutsättningarna för att vård ska kunna bedrivas i Mariestad över huvud taget, säger Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande.

Men detta protesterar Socialdemokraterna mot:

– Tvärtom! Hade det inte varit för oss socialdemokrater hade sjukhuset i dag varit stängt, säger Helén Eliasson (S).

Läs mer:

Nytt projekt för digital vård i Mariestad

Punkt för ”Nära vård norra Skaraborg”

 

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer