Onsdag 26 september 2018

Oenigt i Mariestad om ensamkommande

Alliansen i Mariestad kommunledning kör över sina partikollegor i utbildningsnämnden om ensamkommande ungdomar. 

I våras beslöt en enig utbildningsnämnden i Mariestad att asylsökande ungdomar som fått sin ålder uppskriven till mellan 18 och 20 år, fortfarande ska ha rätt till gymnasiestudier, om de har påbörjat sin utbildning. Totalt berör beslutet en handfull elever i årskurs nio.

Men kommunstyrelsens arbetsutskott ville något annat. I arbetsutskottet drev moderaterna Johan Abrahamsson och Henrik Karlsson samt centerpartisten Rune Skogsberg igenom ett beslut som, enligt Mariestads-Tidningen (MT), kör över utbildningsnämnden och innebär att ensamkommande, som fått sin ålder uppskriven, ska polisanmälas för brott mot bidragsbrottslagen.

Till MT konstaterar utbildningsnämndens moderate ordförande att Anette Carlsson att kommunstyrelsens beslut är överordnat utbildningsnämndens.

Anette Carlsson utesluter inte att utbildningsnämnden ”måste tänka om” gällande rätten till skolgång för asylsökande med uppskriven ålder.

– Vi kommer att göra en utvärdering i höst. Visar det sig att det helt plötsligt handlar om 25 ensamkommande är det helt andra förutsättningar, säger hon till MT.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer