Torsdag 23 mars 2023

Mariestads kommun får utmärkelsen Årets hjulklapp

KLAPP. Utmärkelsen Årets Hjulklapp går i år till Mariestads kommun. Bakom klappen står Motormännen Sverige.
KLAPP. Utmärkelsen Årets Hjulklapp går i år till Mariestads kommun. Bakom klappen står Motormännen Sverige.

Årets hjulklapp delas ut av Motormännen Sverige och syftet är att uppmärksamma trafiksäkerhet, mobilitet, bilekonomi eller miljö. Nu kan även Mariestads kommun sålla sig till raden av vinnare.

Mariestads kommun får utmärkelsen för öppnandet av den första tankstationen i världen där vätgas tillverkas på plats och där allmänheten kan tanka. Tankstationen är unik eftersom den inte är inkopplad till elnätet och är helt självförsörjande på energi genom solceller. Motormännen Sveriges förhoppning är att fler kommuner ska uppmärksamma Mariestads arbete och följa kommunens exempel.

– Vi ger Årets hjulklapp till Mariestads kommun för att vi vill uppmärksamma det arbete de har gjort för miljön och bilismen. Bilen är en förutsättning för ett hållbart samhälle och måste följa med oss i omställningen från fossilberoende till klimatneutralt. Vägen framåt är att minska bilarnas miljöpåverkan. Detta är precis vad Mariestads tankstation gör och vi hoppas att många fler kommuner tar efter, säger Caroline Drabe, vd på M Sverige.

Juryns motivering

”Genom att öppna världens första tankstation för vätgas som inte är inkopplad till elnätet och göra tankstationen tillgänglig för allmänheten, har Mariestads kommun skapat ett exempel på grön omställning för bilismen som är en förebild på samtliga kommuner i Sverige. Vätgas som drivmedel är ett av flera alternativ för att kunna uppnå en fossilfri fordonsflotta. Genom att öppna denna tankstation har Mariestads kommun både skapat förutsättningar för en grön bilturism och skapat ett exempel på hur man lokalt kan arbeta för att minska utsläppen från trafiken.”

– Vi är hedrade och mycket glada över att ha fått Motormännens utmärkelse. Mariestads kommuns satsningar ger ringar på vattnet och den här hedersamma utmärkelsen höjer kommunens attraktionskraft, både som bostadsort såsom industristad. Vi är den lilla kommunen med handlingskraft som visar att man med små medel kan ställa om, säger Johan Abrahamsson som är kommunalråd i Mariestads kommun.

Vinnaren får förutom äran ett diplom, blommor och skog för 10 000 kronor planterad i området runt Victoriasjön i östra Afrika.

Tidigare vinnare av Årets Hjulklapp

2019 Trafikpolisen
2018 Journalisten Jonas Fröberg
2017 TopRight Nordic och Brandkåren Attunda
2016 Christina Lampe-Önnerud, för nytt effektivt batteri
2015 Terese Alstin och Anna Haupt för uppfinningen Hövding
2014 Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör, Trafikverket
2013 Motorförarnas helnykterhetsförbund för alkobommarna
2012 Trafikredaktionen, Sveriges Radio
2011 Reflexvästen
2010 Vägarbetarna, trafikens hjältar
2009 Linda Skugge, tydlig röst och opinionsbildare för vardagsbilismen
2008 Beatrice Ask, statsråd för översyn av lag gällande beslagtagande av bilar
2007 Volvo Personvagnar för trötthetsvarnare
2006 Saab Automobile för alkolås
2005 Gröna Bilister
2004 Trafikpolisen i Örebro län
2003 ”Trafikmagasinet”, Sveriges Television
2002 Lärarteam i Kristianstad som utvecklat skolans trafikundervisning
2001 Trafiksäkerhetsforskaren Thomas Thurbell
2000 Maria Krafft, forskare om pisksnärtskador

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet