Fredag 25 juni 2021

Minskad spridning av covid-19

Thomas Wahlberg, Smittskyddsläkare VGR
Thomas Wahlberg, Smittskyddsläkare VGR

Sjukvården i Västra Götaland är fortfarande belastad men smittspridningen fortsätter att minska, enligt Västra Götalandsregionen. På tisdagen startade vaccinationen av invånare födda 1976 eller tidigare, samt personer i riskgrupp över 18 år som ännu inte vaccinerats.

Smittspridningen av covid-19 har minskat i Västra Götaland sedan i mitten av april – och trenden fortsätter. Smittskyddsläkaren gläds åt utvecklingen.

– Pandemin är inte över. Vi får inte glömma att det fortfarande är många som insjuknar varje dag. Följ de allmänna råden för att minska smittspridningen, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Sammanlagt vecka 21 och 22 är det minskning med 62 procent jämfört med föregående tvåveckorsperiod. Det ger en bild av hur det ser ut just nu, fortsätter Thomas Wahlberg.

Pandemins belastning på sjukvården fortsätter också att minska. På tisdagen vårdades totalt 108 personer med covid-19 på sjukhusen i VGR, varav 23 på intensivvårdsavdelningen (IVA). Det är mindre än en tredjedel av motsvarande siffror i mitten av april. På Skaraborgs sjukhus fanns på tisdagen 16 personer som vårdades för covid-19. Fem av dem på IVA.

– Det är viktigt att smittspridningen har minskat under våren. Men om sjukvården verkligen ska kunna återhämta sig i sommar måste vi faktiskt få ner smittan ännu mer. Det är fortfarande en ansträngd situation där pandemin får konsekvenser på annan vård, säger Jan Kilhamn, tf hälso- och sjukvårdsdirektör.

På tisdagen öppnade vaccinatörer möjligheten för personer födda 1976 eller tidigare, samt personer i riskgrupp över 18 år som ännu inte vaccinerats. Dessutom införs en ny förtroendebokning, som sedan tidigare tillämpas i flera regioner. Upplägget bygger på att den som bokar tid får intyga att den ingår i någon av de grupper som nu kan boka tid.

– Det är positivt att vaccinationsviljan är så god, men det innebär också att det vaccin vi skickar ut går åt snabbt. Vaccinatörerna lägger ut nya tider efterhand. 76,2 procent av alla över 50 år har nu fått en första dos vaccin och det är viktigt att också ta dos två där man fick dos ett, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i VGR, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i VGR.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet