Fredag 22 januari 2021

Mönstring på gång

Cykeltestet är en del av mönstringen där konditionen testas. Foto: Rekryteringsmyndigheten/Viktor Gårdsjö
Cykeltestet är en del av mönstringen där konditionen testas. Foto: Rekryteringsmyndigheten/Viktor Gårdsjö

Under de kommande veckorna kommer Rekryteringsmyndigheten  att skicka ut mönstringsunderlag till 100 000 totalförsvarspliktiga födda 2003.

Denna vecka har drygt 100 000 totalförsvarspliktiga ungdomar födda 2003 fått en broschyr hemskickad som informerar och förbereder dem inför utskicket av mönstringsunderlaget, de kommande tre veckorna skickas breven med inloggningsuppgifter. Det är en skyldighet enligt lagen om totalförsvarsplikt att svara på mönstringsunderlaget. Den som låter bli att svara kan få betala böter, samma sak om man medvetet lämnar felaktiga uppgifter.

60 frågor

Mönstringsunderlaget består av sextiotalet frågor som handlar om bland annat hälsa, skolan, intressen och inställning till att göra grundutbildning med värnplikt. Från det att man fått brevet har man 14 dagar på sig att logga in på webben och besvara frågorna.

Väljer ut

Utifrån svaren väljer sedan Rekryteringsmyndigheten ut de 15 000 som bedöms ha bäst förutsättningar att göra en grundutbildning med värnplikt. Besked om man kallas till mönstring eller ej kommer att komma i mars. För de som inte blir kallade till mönstring finns möjlighet att göra en egen ansökan. Mönstringen startar i juni 2021 och pågår till maj 2022.

Kallelse

Ungefär två månader innan själva mönstringsdagen får de utvalda en kallelse med plats och tid. Beroende på var man bor i Sverige genomförs mönstringen antingen i Stockholm eller Malmö.

Det är drygt 5 000 utbildningsplatser som ska fyllas av både de som kallas till mönstring och de som själva ansöker. Utbildningen genomförs efter att ungdomarna avslutat sina gymnasiestudier.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet