Lördag 6 juni 2020

Olaga hot efter Skb:s avslöjanden

Göran Hartman hotades mitt i natten i sitt hem vid Åboholms bruk. ”Vi ska märka dig” ropade förövarna.
Göran Hartman hotades mitt i natten i sitt hem vid Åboholms bruk. ”Vi ska märka dig” ropade förövarna.

Skaraborgsbygdens avslöjanden om utrivning av gamla kvarnar och dammar i Tiveden har lett till hot mot ortsbor som slåss för att bevara bäckarna.
-Jag blev väckt mitt i natten av att folk hotade med att ”märka mig”, om vi inte slutade motarbeta fiskeprojekten, berättar Göran Hartman i Tived. Hoten är polisanmälda.
Planerna att riva ut kvarnar och dammar i bäckar kring Tiveden-sjön Unden väcker heta känslor. Vid två-tiden på natten, till lördagen den 6 augusti, väcktes Göran Hartman, vid Åboholms bruk i Tived, av att det bultade på hans ytterdörr.

-Utanför stod folk och ropade att de skulle märka mig, berättar han. Det var riktigt obehagligt.
Samma natt revs skyltar ner som kräver stopp för länsstyrelsens och fiskevårdsföreningens utrivning av gamla kvarnar och dammar i bäckarna.

-Jag har länge fått irriterade gliringar och kommentarer om att vi arbetar för att bevara de gamla kulturmiljöerna, berättar Göran. Vi är många som är mot planerna, men det är mig de ger sig på.

Olaga hot?

-Tidigare har de nöjt sig med att riva sönder våra affischer och störa våra möten, säger han.

-Men nu kom de mitt i natten och samtidigt monterade de ner våra skyltar med skruvdragare och borrmaskin, säger han.

-Tills nu har jag i varje fall inte hotats fysiskt

Hoten mot Göran Hartman kom natten efter att Skaraborgsbygden redovisat konsekvenser av fiskeprojektet i Fräsebäcken. Gränsbäcken mellan Skaraborg och Örebro län.

-I och med att tidningen kom ut på fredagen var det ett jäkla liv i bygden, säger han. Och på natten kom det folk till mitt hem.

Göran Hartman har polisanmält hoten vid Askersunds polisstation.

-Vi har en polisanmälan om olaga hot, bekräftar utredningschef Karin Eldblom vid polisen i Hallsberg-Askersund. Det har hållits förhör, men vi har i dagsläget ingen misstänkt person och kan därför inte gå vidare utredningsmässigt.

Läs mer:

Fiskeprojekt i torr bäckfåra

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet