Onsdag 26 juni 2019

Örnhelger vid Hornborgasjön

I januari finns chansen att se örnar vid Hornborgasjön. Under de kommande söndagarna kan man följa utfordringen av örnar från Trandansen, vid vägen mellan Falköping och Skara. Foto: Kenneth Johansson.
I januari finns chansen att se örnar vid Hornborgasjön. Under de kommande söndagarna kan man följa utfordringen av örnar från Trandansen, vid vägen mellan Falköping och Skara. Foto: Kenneth Johansson.

I januari kan man på söndagarna följa utfordringen av örnar från trandansen vid Hornborgasjön. Vid sjön finns såväl havsörn som kungsörn.

Havsörn kan påträffas var som helst vid Hornborgasjön. Men den södra delen tycks särskilt attraktiv.

Utfodringen med kött till örnarna har pågått i många år och startades för att rädda den minskande örnpopulationen. Idag är havsörnen, som är den vanligaste gästen, inte längre akut hotad av miljögifter, som den var under 70-talet.

I helgen startade örnhelgerna vid Hornborgasjön. De fortsätter varje söndag hela januari, samt första söndagen i februari.

Nytt för i år är att utfodringsplatsen har flyttats närmare Informationscentralen, örnarna kommer därmed närmare men utan att störas av besökarna.

– Flera havsörnar har redan setts i området så chansen att få se örn är stor, säger Sofie Stålhand, naturumföreståndare vid Hornborgasjön.

Under örnhelgerna kan besökare köpa kaffe och korv vid Trandansen. Fågelguider från Falbygdens fågelklubb och ÖRN- 72 finns på plats och hjälper till att identifiera de stora rovfåglarna från gryning till skymning.

Chansen att få se en örn ökar vid gott väder. Blå himmel och svaga vindar lockar ofta havsörnarna att kretsa i skyn.

Men inte bara havsörn finns vid Hornborgasjön.

Även Kungsörnen är en utpräglad vintergäst vid sjön, uppger länsstyrelsen på sin hemsida. Normalt är det betydligt färre kungsörnar. Dessutom är den svårare att se än havsörnen. De områden som man bör spana av för att få se kungsörn är markerna i söder: Bjurum, Trandansen och Ore backar.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer