Fredag 1 juli 2022

Pelargoner – inte bara i kruka!

FAVORIT. Pelargoner är en riktig sommarfavorit som bjuder på ett överdåd av blommor och vackra blad hela sommaren. Dessutom fungerar de alldeles utmärkt i rabatten. Foto: Pelargonium for Europé
FAVORIT. Pelargoner är en riktig sommarfavorit som bjuder på ett överdåd av blommor och vackra blad hela sommaren. Dessutom fungerar de alldeles utmärkt i rabatten. Foto: Pelargonium for Europé

Vi planterar dem i lådor, krukor och amplar som förvandlar våra trädgårdar, balkonger, uterum och terrasser till blommande oaser. Men pelargoner är inte bara fina i krukor utan även i rabatter som kan förvandlas till färgglada blomstermattor.

Oavsett om du planterar pelargoner i en balkonglåda, kruka, ampel eller i en rabatt är kraven för att få våra sydafrikanska vänner att trivas desamma. Ljus, näring, värme och utrymme för rötterna att breda ut sig. Välj en solig plats för din pelargonrabatt. Ju mer ljus dina blommor får desto frodiga blir plantorna.

Se till att jorden är lucker och blanda gärna ner kompost vid planteringen. Håll ett avstånd på cirka 30-40 centimeter eftersom pelargoner växer snabbt och buskigt.

Lämpliga sorter

Pelargoner som växer upprätt är idealiska som rabattväxter. Pelargoner med små, enkla blommor klarar sig i allmänhet sämre i regnigt och blåsigt sommarväder än de med stora fyllda blommor.

Av alla pelargoner är zonalpelargonerna de med störst variation med ett färgspektrum i många olika nyanser. Från vitaste vitt till rosa, lila, violett och till lax, orange och gult. Dessutom finns det ett stort antal nyanser av rött, från klarrött till nästan svart och vinrött men även tvåfärgade eller mönstrade varianter med vackra färgövergångar, ränder eller fläckar. Blommorna kan vara enkla, fyllda, stora, medelstora eller små.

Även utseendet på pelargonbladen varierar mycket. Från långa och smala till breda och runda, flikiga eller hjärtformade. Tänk vilka oändliga variationer du kan skapa med pelargoner i rabatten!

Skötsel av pelargoner

Pelargoner som planteras i rabatten behöver inte vattnas lika ofta som sina kompisar i kruka. Har du bra trädgårdsjord och blandar upp med lite kompost vid plantering klarar de sig fint men är man osäker på jordkvalitén kan man gödsla lite när man planterar eller vattna med blomsternäring några gånger i månaden.

Ta bort överblommade stänglar genom att bryta av dem vid basen. Låt inga kronblad ligga kvar på bladen eftersom det vid minsta fuktighet bildas gråmögelsvamp och det blir en död fläck på bladet.

Källa: Pelargonium for Europé

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet