Fredag 25 juni 2021

Pilgrimsleder lockar vandrare

För den som vill vandra längs en pilgrimsled är Skaraborg ett lämpligt alternativ. Utbudet är både stort och varierat.

– Här finns berg, skogsstigar och vatten. Jag har svårt att välja en favorit bland allt som finns, säger Barbro Westergren från föreningen Pilgrim Skaraborg.

Att vandra var populärt redan före coronapandemin, men det har fått en ordentlig skjuts under det senaste året när mycket inte varit tillåtet. Att vara ute i naturen kan vara både rofyllt och lugnande – kanske framför allt om man ger sig ut på en pilgrimsvandring.

I Skaraborg finns det över 50 mil att gå. Barbro Westergren märker att det är betydligt fler som vill ägna sig åt den här typen av vandring jämfört med tidigare.

– Det är svårt att mäta exakt hur många som går, men vi vet ändå att det blivit fler det senaste året. Vi märker det bland annat på att det blir ett slitage på lederna, plus att markägarna hör av sig till oss, säger Barbro Wes­tergren.

Men det är inte alltid som markägarna är nöjda.

– Under 2020 var det ett ganska hårt tryck på lederna och det var faktiskt så att markägarna hörde av sig och tyckte att det blev lite för mycket. Framför allt förekom det nedskräpning och det är så klart inte alls bra. Om man kan ta med sig skräpet ut kan man ta med sig det hem, så brukar jag säga. Det är synd att alla inte respekterar det. Allemansrätten är en rättighet, men också en skyldighet. Jag tror att de traditionella vandrarna sköter sig, det är mest de nya som tillkommit inte riktigt har samma inställning, men vi sätter upp skyltar och hoppas att det ska bli bättre, säger Barbro Westergren.

För vem som helst

Pilgrim Skaraborg är en ideell förening som bildades 2007. Föreningen arbetar bland annat med att hålla efter lederna, sätta upp skyltar och hålla kontakten med markägare. Barbro Westergren tycker att det finns fantastiska möjligheter att pilgrimsvandra i Skaraborg.

– Det är fritt fram för vem som helst. Man kan vandra ensam eller i grupp, det spelar ingen roll. Man kan gå både långa och korta sträckor. Men vill man verkligen varva ned och komma i kapp själsligt så tycker jag att man ska gå tre, fyra dagar. Det behövs i dagens stressade samhälle.

Har du någon favorit bland alla leder i Skaraborg?

– Nej, jag kan inte välja ut någon. Bergen har sin tjusning, liksom skogsstigarna och sjöarna. Det finns så många härliga leder att gå här.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet