Söndag 23 februari 2020

Försök med postutdelning varannan dag stoppas

Posten ska enligt riksdagsbeslut delas ut till alla i hela Sverige ,varje vardag. Nu stoppar Postnord ett planerat försök att dela ut posten varannan dag. Foto: Postnord.
Posten ska enligt riksdagsbeslut delas ut till alla i hela Sverige ,varje vardag. Nu stoppar Postnord ett planerat försök att dela ut posten varannan dag. Foto: Postnord.

Postnord stoppar det planerade försöket att testa utdelning av posten varannan dag i vissa delar av landet, uppger SVT Nyheter.
– Posten borde delas ut på morgonen till alla, menar Per Gustafsson, ansvarig utgivare för Skaraborgsbygden.

Under våren meddelade Postnord att de vill börja dela ut posten varannan dag i vissa delar av landet. För detta ville bolaget få möjlighet av Post- och Telestyrelsen att genomföra försök på några platser i landet. Post-Nords motiv var att postmängden minskat samt besparingskrav.

Reaktionerna har varit starka mot Postnords planer. De flesta riksdagspartier är mot en sådan förändring. Enligt nuvarande riksdagsbeslut ska Post- och Telestyrelsen säkerställa att post delas ut samtliga vardagar i hela landet. Dessutom ska minst 85 procent av den post som lämnas en dag, nå adressaten senast dagen efter.

Dagspress

Fackförbundet Seko har också anmält PostNord för avtalsbrott.  Dagspressens olika branschorganisationer har protesterat mot det planerade försöket.

Nu skjuter Postnord beslutet på framtiden.

– Vi ser att det här är en fråga som är viktig att jobba igenom på ett bra sätt. Vi ser just nu även en lite mindre nedgång på breven än vad vi hade planerat för i våra prognoser. Det gör väldigt stor skillnad för vårt ekonomiska resultat. Därför att vi sagt att vi ska fortsätta jobba med frågan och förbereda för ett test lite längre fram, säger Annemarie Gardshol till SVT-Nyheter.

Hon är tillförordnad koncernchef och vd för Postnord Sverige.

Morgonutdelning

Dagspressen vill att Postnord istället säkerställer en fungerande morgonutdelning.

–Det är viktigt att posten delas ut till alla i Sverige. Den bör också delas ut tidigt på dagen till alla. Det skulle möjliggöra att dagspressen i högre grad anlitar Postnord, vilket borde vara bra för Postnord, säger Per Gustafsson, redaktionschef och ansvarig utgivare för Skaraborgsbygden.

Per Gustafsson är också ledamot i styrelsen för branschorganisationen Sveriges Fådagarstidningar. Skaraborgsbygden delas ut av Postnord.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Läs mer