Söndag 24 januari 2021

Råd för 70-plussare skrotas

NÖJD. SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson, från Tidaholm, var nöjd med torsdagens besked.
NÖJD. SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson, från Tidaholm, var nöjd med torsdagens besked.

Efter sju månader kom idag det efterlängtade beskedet att de särskilda rekommendationerna för äldre och andra i riskgrupper slopas.

Folkhälsomyndigheten har beslutat att ta bort rekommendationen om att personer som är 70 år och äldre bör undvika kontakter med andra. Idag meddelade Socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att hela befolkningen nu ges samma coronaråd.

Allas ansvar

Orsaken är bland annat att vissa grupper drabbats av sämre psykisk hälsa. Förändringen gör att det nu blir särskilt viktigt att alla tar sitt ansvar och följer de allmänna råden för att förhindra spridning av covid-19.

– Den här gruppen har tagit ett stort ansvar under pandemin. Det har haft effekt men det är inte rimligt att lägga ett så stort ansvar på riskgrupperna när vi ser så stora negativa effekter. Alla måste nu ta ansvar för att minska spridningen av covid-19 så att vi kan ha ett fortsatt skydd för de som löper störst risk att drabbas av svår sjukdom, säger Johan Carlson i ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten.

Glädjande

Folkhälsomyndigheten införde de allmänna råden för att motverka smittspridningen i Sverige den 1 april. Då råddes bland annat personer över 70 år att i möjligaste mån begränsa sina fysiskt nära kontakter med andra och undvika att vistas på platser med många människor.

SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson, från Tidaholm, gladdes åt beskedet.

– Det är ett glädjande besked att vi seniorer nu kommer att omfattas av de allmänna rekommendationerna under pandemin. Det är en lättnad för oss, det har varit en tuff tid för många av oss en kvarts miljon medlemmar i SPF Seniorerna. Vi ska fortsätta ta vårt ansvar och agera klokt, hålla avstånd och undvika trängsel. Vi ska vara medvetna om och agera efter det faktum att vi seniorer löper större risk att drabbas mer allvarligt av Covid-19. Men också att inte tveka att söka vård, oavsett åkomma, som det ser ut nu är det större risk för oss att drabbas av ohälsa av andra sjukdomar, säger hon i ett pressmeddelande.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet