Under vinterhalvåret ökar påkörningsolyckorna för gående och cyklister och många av dessa inträffar i mörker. Nu är det viktigt att tänka på att synas i trafiken.
– Att bära reflex är en billig försäkring för att minska risken att bli påkörd. Det gäller både gående och cyklister. Som bilförare är det också viktigt att vara extra uppmärksam på övriga trafikanter när det är mörkt ute. Tänk på att hålla hastigheten och anpassa den till vägens förutsättningar, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.
40 procent av skadade fotgängare sker i påkörningsolyckor under perioden november–februari. Kvinnor drabbas i högre utsträckning än män (57 procent kvinnor jämfört med 43 procent män 2019) och var femte är äldre (65+ år). Det visar siffror från Transportstyrelsens olycks- och skadedatabas Strada.
Svårt att upptäcka
Strada bygger på uppgifter från polis och sjukhus. Där framkommer att flertalet olyckor sker i stadstrafik. Det är nästan dubbelt så många olyckor med skadade fotgängare i närheten eller på övergångsställe under november–februari, 41 procent, jämfört med resten av året, 27 procent.
– Trots allt ljus i städer är det ofta svårt att upptäcka en gående i stadsmiljö. Som gående ska man också tänka på att ta hänsyn till avståndet och hastigheten hos de fordon som närmar sig när man ska gå över ett övergångsställe, säger Khabat Amin.
Tips för att synas i trafiken:
* Bära reflexväst, reflex eller en tänd lampa nu när det är mörkt en stor del av dygnet
* Reflexen syns bäst i rörelse, antingen genom att ha den/de hängande eller långt ner på ben och armar för att vara synliga från olika håll
* Reflexer håller inte hur länge som helst, en repig reflex har sämre reflexförmåga än en repfri.