Måndag 19 april 2021

Reflexer minskar risken för påkörning

OLYCKOR. Statistiken talar sitt tydliga språk. 40 procent av påkörningsolyckorna av fotgängare sker under perioden november–februari. Foto: Transportstyrelsen
OLYCKOR. Statistiken talar sitt tydliga språk. 40 procent av påkörningsolyckorna av fotgängare sker under perioden november–februari. Foto: Transportstyrelsen

Under vinterhalvåret ökar påkörningsolyckorna för gående och cyklister och många av dessa inträffar i mörker. Nu är det viktigt att tänka på att synas i trafiken.

– Att bära reflex är en billig försäkring för att minska risken att bli påkörd. Det gäller både gående och cyklister. Som bilförare är det också viktigt att vara extra uppmärksam på övriga trafikanter när det är mörkt ute. Tänk på att hålla hastigheten och anpassa den till vägens förutsättningar, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

40 procent av skadade fotgängare sker i påkörningsolyckor under perioden november–februari. Kvinnor drabbas i högre utsträckning än män (57 procent kvinnor jämfört med 43 procent män 2019) och var femte är äldre (65+ år). Det visar siffror från Transportstyrelsens olycks- och skadedatabas Strada.

Svårt att upptäcka

Strada bygger på uppgifter från polis och sjukhus. Där framkommer att flertalet olyckor sker i stadstrafik. Det är nästan dubbelt så många olyckor med skadade fotgängare i närheten eller på övergångsställe under november–februari, 41 procent, jämfört med resten av året, 27 procent.

– Trots allt ljus i städer är det ofta svårt att upptäcka en gående i stadsmiljö. Som gående ska man också tänka på att ta hänsyn till avståndet och hastigheten hos de fordon som närmar sig när man ska gå över ett övergångsställe, säger Khabat Amin.

Tips för att synas i trafiken:

* Bära reflexväst, reflex eller en tänd lampa nu när det är mörkt en stor del av dygnet

* Reflexen syns bäst i rörelse, antingen genom att ha den/de hängande eller långt ner på ben och armar för att vara synliga från olika håll

* Reflexer håller inte hur länge som helst, en repig reflex har sämre reflexförmåga än en repfri.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet
Senaste nyheterna
Cederqvist till Djurgården Ingen fotboll i Skaraborg före 3 maj Digitala hjälpmedel ska rädda välfärden Anna-Karin lever sin lantliga dröm med åsnor Alla hästar ska registreras Vill bygga stor anläggning för biogas Kundernas val styr mjölkbondens vardag Födda 1956 och tidigare vaccineras i Västra Götaland Monica slår ett slag för röjsågen Djurskyddskontrollen har påverkats av pandemin