Måndag 23 juli 2018

Regeringen säger ja till höghastighetsjärnväg

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har kommit överens om att bygga de nya höghastighetstågen mellan storstäderna. Banorna ska vara färdiga senast år 2045.

Regeringspartierna nu överens om att gå vidare med frågan om höghastighetståg mellan Stockholm och Göteborg samt mellan Stockholm och Malmö. Nu bjuder regeringen in allianspartierna till förhandling.

– Vi vill bygga nya stambanor för höghastighet, det är nödvändigt, inte minst med tanke på den utmaning som finns i dagens järnvägssystem, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till SVT Nyheter.

Regeringens utgångspunkt för satsningen ligger på 205 miljarder kronor, uppger nyhetsbyrån TT.  Trafikverket föreslog i höstas att höghastighetstågen skulle gå maximalt 250 kilometer i timmen. Då beräknade verket att satsningen skulle kosta drygt 230 miljarder kronor

Miljöpartiet har i regeringen velat lånefinansiera bygget av järnvägarna med tåg som går i 320 kilometer i timmen och att banorna står färdiga år 2035.

Centerpartiet och Kristdemokraterna är positiva till höghastighetsbanorna. Centerpartiets trafikpolitiske talesperson Anders Åkesson, Kalmar, säger till TT att en satsningen inte får gå ut över Trafikverkets övriga investeringar på vägar och järnvägar.

– Det finns inga fria luncher, utan oavsett om man väljer lånefinansiering, gröna obligationer eller anslagsfinansiering, så måste man vara medveten om att allt måste rymmas inom ramen för statsfinansiella ramverket, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till TT.

Samtliga allianspartier tackar ja till  samtalen om höghastighetståg. Det skriver partiernas gruppledare i riksdagen i ett gemensamt uttalande på tisdagen. Även Vänsterpartiet kommer till samtalen.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet