Lördag 23 oktober 2021

Regionfullmäktige sa ja till linbana

Foto: Bomabardier Inc
Foto: Bomabardier Inc

Regionfullmäktige har nu gett klartecken för miljardsatsningen på spårvagnar, citybussar och en linbana i Göteborg. Paketet ska bädda för en statlig satsning på höghastighetståg mellan storstäderna.

Även regionfullmäktige i Västra Götaland godkände storsatsningen på kollektivtrafiken i Göteborgsområdet. Satsningen är en del i den så kallade Sverigeförhandlingen om nya höghastighetståg mellan storstäderna.

Totalt ska Västra Götalandsregionen betala 1 890 miljoner kronor. Av dessa kostnadsförs 810 miljoner kronor redan 2017. Detta tas av det beräknade överskottet i regionen på 900 miljoner kronor.

Det mest spektakulära i paketet är en linbana som ska byggas över Göta älv, från centrum, Järntorget och till Wiselgrensplatsen på Hisingen.

Dessutom avsätts medel för sex objekt spårvagn på Norra Älvstranden, spårvagn Linnéplatsen – Lindholmen, spårvagn Hjalmar Brantingsplatsen – Brunnsbo samt citybusslinjer till Backa och Norra Älvstranden.

Totalt kostar paketet 7 miljarder kronor, varav staten står för drygt hälften. Göteborg stad och Västra Götalandsregionen delar på resterande kostnad.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet