Fredag 27 maj 2022

Rekordmånga smittade av covid-19

Under vecka 1 var antalet nya bekräftade fall av covid-19 27 044 i Västra Götaland. Det är en kraftig ökning jämfört med veckan innan då det var 7886 bekräftade fall. Vecka 1 är den högsta noteringen en enskild vecka hittills under pandemin.

–  Vi ser nu en mycket snabb smittspridning i hela regionen och i alla åldersgrupper. Har du inte vaccinerat dig så gör det! Ta den tredje dosen så snart du kan, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, vid Smittskydd Västra Götaland i ett pressmeddelande.

Han betonar att alla ska göra allt de kan för att försöka minska smittspridningen.

–  Undvik trängsel och begränsa dina kontakter med andra inomhus. Arbeta hemifrån om det är möjligt och använd munskydd i kollektivtrafiken och självklart stanna hemma om du får symtom på luftvägsinfektion, fortsätter han.

Folkhälsomyndigheten och regeringen kom under måndagen med nya nationella rekommendationer, bland annat införs maxantal på restauranger, vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

–  Min uppmaning är att alla gör sitt yttersta för att följa de nya nationella rekommendationerna, säger Thomas Wahlberg.

Testkapaciteten för PCR har utökats i Västra Götalandsregionen den senaste veckan. Dock har trycket på att få testa sig varit rekordhögt och vecka 1 utfördes närmare 93 417 tester, vilket kan jämföras med tidigare toppnotering veckan innan påsk 2021 med 66 000 tester. Den stora efterfrågan på att provta sig har inneburit längre svarstider och till viss del brist på provtagningskit.

Den höga smittspridningen innebär en påfrestning på sjukhusen i Västra Götalandsregionen. Den 10 januari klockan 10 fanns det totalt 227 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav nio på intensivvårdsavdelning (IVA) på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

– Vården är hårt ansträngd, mycket på grund av sjukfrånvaro. Men siffrorna över antalet inneliggande visar att vaccinet skyddar mot allvarlig sjukdom i covid-19. Vaccinera dig om du inte redan gjort det, säger Jan Kilhamn, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör.

  • Detta är en nyhetsartikel. Det betyder att den berättar något just nu. Se datum för publicering ovan artikeln. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats.
  • Det medieetiska systemet